Пропустити навігацію EPAM

Як вирости із позиції автоматизованого тестувальника в Senior Software Testing Manager. Досвід Володимира Капустіна

Володимир Капустін

Senior Software Testing Manager
Фокус на рості
  • Automated Testing
  • Project Management
  • Software Engineering

У компанію EPAM я прийшов у 2014 році. Спочатку я навчався на зовнішніх курсах EPAM University з автоматизованого тестування. Майже через півтора місяця після їх успішного закінчення я перейшов на позицію Junior тестувальника на проєкті в EPAM.

За роки роботи в компанії я постійно розвивався і зараз виконую роль Senior Software Testing Manager. У цій статті я розповім про свій шлях, основні виклики та висновки, які зробив за час карʼєри у EPAM.

Як змінювалися мої обовʼязки в EPAM

На моєму першому проєкті у фінансовій сфері я займав позицію автоматизованого тестувальника і використовував мову програмування C#. Майже п’ять років мої основні обов’язки включали написання тестів, пошук помилок та внесення необхідних правок. Так я розвивав свої технічні навички, переходячи з рівня junior до middle, а згодом і до рівня senior.  

Пізніше я отримав пропозицію від моєї менеджерки спробувати себе у ролі ресурсного менеджера. Ця позиція передбачає роботу із членами команди, формування комфортних умов для їх співпраці з компанією та роботи на проєктах, виявлення проблем, проведення особистих зустрічей та здійснення контролю за їх розвитком. Велика перевага роботи з EPAM полягає у тому, що за бажанням спеціалісти можуть спробувати управляти невеликою командою для того, щоб зрозуміти, наскільки їм імпонує менеджерська роль у цілому. Коли така можливість випала і мені, я вирішив спробувати себе у цій ролі, хоча на початку відчував деяку невпевненість. З часом це відчуття минуло відповідно до того, як збагачувався мій досвід на позиції. Варто відмітити, що обсяг команди і обов’язків змінювався поступово, і спочатку я управляв лише невеликою групою з чотирьох людей. Це мало гарний вплив як на результати моєї діяльності, так і на мій підхід до роботи з людьми. 

Зараз я займаю позицію Senior Software Testing Manager, на якій поєдную функції менеджменту та консалтигну. Я займаюся підготовчими заходами перед стартом проєкту, залучаю нових замовників та допомагаю існуючим. Майже 60 відсотків моєї діяльності займає робота з клієнтом і командами з його боку. Ключовим аспектом для мене є розуміння того, що необхідно замовнику, яким чином у нього налагоджені процеси, і що можна оптимізувати. Приблизно 25 відсотків часу я працюю зі своєю командою, зокрема, контролюю виконання роботи та сприяю її мотивації. Близько 15 відсотків часу я виділяю на самостійну роботу з написання коду та створення технічних рішень. Таким чином я підтримую рівень своїх технічних знань і удосконалюю їх.

Наразі моя основна команда, де я виступаю в ролі ресурсного менеджера, складається з 76 спеціалістів. Окрім цього, я управляю й іншою проєктною командою на двох-трьох місячних короткострокових проєктах, де я в основному займаюся підготовчими заходами, демонструючи клієнту переваги співпраці з EPAM. Також я надаю допомогу замовнику у визначенні проблемних місць та пропоную шляхи їх вирішення. 

Про найбільші виклики

Для мене найбільшим викликом було знайти баланс між особистим життям і роботою, оскільки мені доводиться багато працювати, а це може призвести до вигорання. Найбільш помічним способом утримувати цей баланс для мене – займатися улюбленим хобі. Мене захоплює гра у футбол, яка допомагає мені періодично змінювати фокус та відволікатись від розумової праці. Саме тому я раджу і вам віднайти своє хобі і виділяти на нього достатньо часу. Такий підхід допоможе зберігати ваш емоційний ресурс. Уміння переключати увагу та змінювати види діяльності є дуже корисним у роботі ІТ-спеціалістів.

Окрім цього, ще одним із викликів для мене є вміння делегувати. Інколи це непросто, оскільки мені може здаватися, що я можу краще і швидше зробити все самостійно. Однак, я усвідомив, що делегування – потужний інструмент для мотивації членів команди, адже такий підхід допомагає їм усвідомити власну значущість на проєкті. Уміння делегувати насамперед базується на довірі до своєї команди та впевненості у тому, що вони можуть виконати визначені для них завдання. У цьому контексті я керуюся таким власним девізом: «Покажи мені свою команду - і я скажу, який ти менеджер». Окрім цього, коли я делегую виконання певних завдань, я також даю зрозуміти членам своєї команди, що я завжди готовий допомогти, і що ми працюємо на спільну мету.

У своїй роботі я намагаюсь сприяти розвитку підлеглих, зокрема, їх  соціальних, комунікативних навичок, уміння розуміти людей та знання англійської мови. На мою думку, ці навички є чи не найважливішими для успішної проєктної роботи у команді та з клієнтом. Мені приємно працювати з амбіційними спеціалістами, які постійно розвиваються та навчаються.

Які навички і знання необхідні для успішного переходу в менеджмент

Мій кар’єрний шлях включає у себе постійний розвиток. І для того, щоб полегшити свій перехід у менеджмент, я брав участь у внутрішньому курсі EPAM «Introduction to Management» (наразі він називається «Leadership Essentials»). На ньому я отримав багато цінних порад щодо роботи з командою та управління нею, а також познайомився із багатьма цікавими людьми. Окрім цього, приблизно три роки тому я пройшов внутрішній курс EPAM «Team Lead Grow», де я поглиблював мої знання і досвід, працюючи у маленьких групах, а також із визначеним для мене ментором. 

Мені пощастило співпрацювати з EPAM, найбільшою ІТ-компанією України, яка всіляко сприяє розвитку спеціалістів та надає безліч можливостей для їх навчання за технічними та менеджерськими напрямками. В EPAM можна легко обрати для себе курс на будь-яку тему. Окрім цього, компанія має офіційну програму менторства, де ви можете обрати спеціаліста високого рангу як вашого ментора та зустрічатися приблизно один-два рази на тиждень. Якщо ви уже співпрацюєте з EPAM, дуже раджу пройти цю програму, оскільки компанія підготувала список дуже досвідчених менторів. Однак, у моєму випадку менторство було більш інтуїтивним, аніж спланованим, адже я не мав жодних попередніх домовленостей із менторами. На своєму професійному шляху я зустрів багато лідерів і менеджерів, від яких багато чому навчився, працюючи на різних позиціях та проєктах, а також навчаючись на внутрішніх тренінгах. Саме тому я вважаю, що на кожному проєкті є люди, які можуть позитивно впливати на наш розвиток.  

На менеджерській посаді дуже важливо мати розвинені комунікативні та презентаційні навички для роботи з клієнтами та членами команди. Менеджерський досвід в компанії навчив мене вмінню спілкуватися з людьми та вправно вести перемовини. Наразі мені подобається те, що мої проєкти змінюються кожні два-три місяці, і це дає мені можливість заводити знайомства з новими людьми, комунікувати з ними та постійно вчитися чомусь новому. Це дозволяє мені розширювати мій кругозір та вчитися розглядати певні ситуації під різними кутами. Також для ефективного спілкування необхідно володіти  англійською мовою. Є безліч способів підвищити її рівень. Якщо ви уже співпрацюєте з EPAM, раджу записатись на внутрішні безкоштовні курси англійської мови, на яких ви також підвищите рівень самоорганізації, познайомитесь з новими людьми, зможете трохи відволіктися від основної роботи та отримати чергову порцію натхнення для подальшої роботи. 

Менеджер несе відповідальність за успішність команди у цілому, а тому має вміти працювати з людьми. Важливою навичкою є також уміння проявляти емпатію з розумінням того, що усі ми різні, і до кожного потрібно шукати індивідуальний підхід. Окрім цього, на ефективність роботи менеджера впливає і уміння управляти часом та пріоритезувати виконання тих чи інших завдань.  

Якщо ви думаєте про можливий перехід у менеджмент, раджу спробувати отримати відповідний управлінський досвід на вашому проєкті. У разі, якщо вам непросто зробити вибір, раджу почитати відповідні статті та за можливості поспілкуватися з людьми, які вже обіймають ті позиції, які вас цікавлять. Так ви зможете дізнатися, якими є їх основні обов’язки, і чи імпонує вам менеджерська посада у цілому. Якщо вам хочеться спробувати щось нове, раджу не спішити змінювати компанію. Завжди доречно поговорити зі своїм керівником, щоб зрозуміти, чи зможете ви реалізувати свої побажання на поточному проєкті. Зібравши всю відповідну інформацію, вам буде легше приймати більш обґрунтовані рішення. 

Не завжди, будучи гарним професіоналом, можна стати успішним менеджером, однак спробувати варто усім бажаючим. Інколи можуть виникати ситуації, коли менеджер уміє гарно комунікувати із клієнтом, однак є токсичним керівником усередині своєї команди. У такому разі варто надати йому зворотний зв’язок, зазначивши про необхідність оптимізувати підходи до управління командою. Комунікація і зворотний зв’язок – часто найоптимальніші способи досягти консенсусу та вправно вибудувати процеси взаємодії у команді. 

Оскільки я прагну оточувати себе амбіційними людьми і залучати їх до своїх проєктів, то завжди сприяю їх розвитку та мотивації як менеджер. Саме тому, на мою думку, потрібно давати шанс реалізувати свій потенціал усім бажаючим перейти в менеджмент, навіть якщо спочатку вам може здатися, що той чи інший спеціаліст не має достатнього набору навичок. Для початку такому спеціалісту можна передати невеликий спектр обов’язків, підібрати команду та проєкт, на якому він зможе проявитися під наглядом керівника. Це дасть йому можливість зрозуміти, наскільки менеджерська посада підходить йому, і чи хоче він розвиватися саме у цьому напрямку. Так само це допоможе і його керівнику помітити ті якості, які раніше, можливо, він не відзначив для себе у цього члена команди на іншому проєкті. У разі, якщо такий спеціаліст не буде гарно справлятися із менеджерськими обов’язками, його керівник може це обґрунтувати, посилаючись на метрику, показники ефективності та надавши детальний зворотний зв’язок. У такому випадку треба бути особливо обережним, щоб не демотивувати свого колегу та допомогти направити його у інший напрямок, який підходив би йому краще. 

У ІТ-сфері є багато напрямів, за якими можна розвиватися. Спробувавши себе на управлінській посаді, ви завжди можете зрозуміти, що вона вам не зовсім імпонує і змінити напрям у будь-який час, якщо захочете. Вибір кар'єрного шляху є індивідуальним, і лише вам обирати, яка сфера розвитку і який напрямок – технічний чи менеджерський – підходить вам найбільше на даному етапі. 

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк