Пропустити навігацію EPAM

Від дитячого захоплення до «Антології дніпропетровських шахів»: як програміст з Дніпра розвиває шахову спільноту

Новини

ДМИТРО МАРКІН
Senior Software Engineer @EPAM

Міжнародний майстер з шахів Дмитро Маркін бере участь у житті міської та обласної федерацій, організовує турніри, досліджує історію та працює над авторським тритомником «Антологія дніпропетровських шахів». Все це - паралельно з роботою в галузі ІТ. Навіщо професійному веб-розробнику таке захоплення, як йому вдається балансувати між хобі та роботою і які перспективи у шахістів в Дніпрі - далі від першої особи.

Про шахи у житті

Взагалі, мої перші спогади про шахи – родом з раннього дитинства. Я грав з мамою й дідусем ще у дошкільному віці. В нашому домашньому архіві є фото, на якому я намагаюся правильно розставити фігури на дошці. На цьому фото мені три з половиною роки.

Займатися шахами серйозніше я почав у 8 років в шкільному гуртку. На той час я вже знав правила, трохи грав, але на цьому мої пізнання й обмежувалися. У гуртку я займався кілька років, здобув перший розряд і перейшов до спеціалізованої дитячо-юнацької школи №9.

Шахи завжди приваблювали мене духом суперництва, чесної боротьбою. Крім того, мої друзі теж ними захоплювалися. Тому це була ідеальна можливість проводити час разом за цікавим заняттям.

Йшли роки, я брав участь у багатьох місцевих та регіональних змаганнях, ставав їх призером, нарешті, у 2009 я отримав титул міжнародного майстра з шахів. Після цього заради популяризації улюбленого виду спорту я сфокусувався на громадській роботі. Кілька років був віце-президентом Дніпропетровської обласної федерації шахів, півроку - виконавчим директором об'єднаної обласної та міської федерації з шахів, більше десяти років вів сайт обласної федерації. 

Гасло нашої федерації: «Зробимо Дніпро шахової столицею України». Ми намагаємося підкріплювати його реальними діями, адже досить довго ми були в тіні сильніших з точки зору шахів міст: Києва, Львова, Харкова, Одеси. Сьогодні в Дніпрі - шість міжнародних гросмейстерів і більше десятка міжнародних майстрів. Підростають і молоді таланти. Чудові результати на чемпіонатах України та Європи в своїх вікових групах показали Анастасія Дубовик і Єлизавета Гребенщикова. Лізі, наприклад, тільки виповнилось 16 років, а вона вже двічі посідала п'яте місце у дорослих чемпіонатах України і виконала норму майстра спорту. А кількість перемог Насті у різних чемпіонатах України серед дівчат перевищує півтора десятка. Це досить високий рівень.

З командою федерації ми регулярно організовуємо турніри обласного і міського рівнів. Наприкінці минулого року через карантинні обмеження нам довелося проводити чемпіонат міста за двоступеневою системою - півфінали за швейцарською і фінал за круговою системою. Але в цьому році стало простіше, чемпіонати міста та області пройшли за звичною швейцарською системою без обмеження кількості гравців.

Звичайно, зараз багато турнірів проходить в онлайн-форматі на платформах chess.com або lichess. Але мені більше імпонують живі змагання, спілкування з однодумцями. Завдяки шахам вдається спілкуватися з безліччю цікавих людей. Це допомагає розширювати світогляд і розвиватися.

Про шахи для початківців

Займатися шахами може кожен. Вони дуже демократичні і спочатку не вимагають непересічних знань або великих капіталовкладень. Інвентар не дуже дорогий, в державних спортивних школах тренери навчають грі безкоштовно. Доступна велика кількість навчальних медіа-матеріалів. Однак на більш високому рівні потрібна буде робота з експертами в області шахів, таке навчання вже вимагає певних витрат. І все одно - це доступніший вид спорту, ніж багато інших.

У Дніпрі є багато юних перспективних шахістів. Не всі з них стануть професійними гравцями або шаховими експертами, але дружба з шахами обов'язково допоможе їм у житті. У природжених талантів, звичайно, є певні переваги перед тими гравцями, кому успіхи даються через кропітку працю. Але, разом з тим, не можна недооцінювати цілеспрямованість. Серйозні заняття шахами вимагають великого терпіння, фізичної витривалості, прагнення досягати досконалості, а ще - часу. За кілька сотень років поціновувачі шахів накопичили значну теоретичну базу. У цьому виді інтелектуального єдиноборства перші результати можуть даватися легко, але щойно розслабишся, припиниш працювати – чекай на злий жарт долі. Гравець почне втрачати здобуті позиції. Шахи - це постійна робота над собою.

Про шахи та роботу

У 2002 році я став випускником механіко-математичного факультету Дніпропетровського університету, а після закінчення комп'ютерної академії ШАГ, з 2005 підробляв системним адміністратором. І хоча довгий час займався розробкою сайтів, розпочав кар'єру інженера-програміста лише в 2015-му році. А з вересня минулого року я співпрацюю з компанією ЕРАМ. 

В ЕРАМ функціонує велика спільнота поціновувачів шахів і це - чудовий спосіб знайти однодумців. У лютому цього року команда EPAM Україна взяла участь у першому офіційному онлайн-чемпіонаті світу серед корпорацій. Ми зіграли дуже вдало – посіли 6 місце з 40 команд у своїй підгрупі. В багатьох командах грали професійні шахісти, а отже – це досить гідний результат. За нашу команду, окрім мене, виступили харків’яне Степан Фірсов та Олександр Луцик, мій давній приятель Сергій Киряхно з Дніпра (до речі, минулорічний переможець українського турніру ЕРАМ) та львів’янка Наталя Сікорська. Усі вони продемонстрували відмінні спортивні якості, особливо протягом останнього туру, коли ми перемогли професійну команду. А особисто я в березні переміг у всеукраїнському онлайн-турнірі IT-фахівців Intellias Chess Challenge 2021, в якому взяло участь 415 шахістів. 

Але останніми роками я нечасто беру участь у масштабних змаганнях як гравець. Бракує часу, адже гра на певному рівні вимагає постійної підготовки. А для мене шахи - це все ж таки захоплення. Тому я намагаюся, щоб вони супроводжували, але не заважали моїй професійній діяльності. Улюбленій грі я приділяю вільний час, який присвячую, зокрема, організації змагань та суддівству. 

А ще я більше 10 років досліджую історію шахів міста та області. 

Про шахи та «Антологію»

Все розпочалося з роботи над сайтом обласної федерації шахів. Зараз вже функціонує інший портал, але тоді, в 2009-му, це була одна з моїх стартових точок у веб-розробці. 

Я вирішив створити на сайті історичний розділ і зрозумів, що інформації про розвиток шахів у Дніпропетровській області катастрофічно бракує. Я почав досліджувати періодичну пресу, книги (а це кілька сотень тисяч сторінок різнопланової інформації!), Спілкувався з ветеранами, опрацьовував особисті архіви. Наприклад, з рукопису Євгена Миколайовича Узуна, багаторічного голови обласної федерації, дізнався про шахову історію дореволюційного періоду. Він писав свою роботу в 1960-80 роках, але до публікації справа не дійшла. Зараз цей рукопис - окремий розділ (який був значно вдосконалений) в моїй роботі: тритомній «Антології Дніпропетровських шахів». Кожен з томів налічує близько 350 сторінок. Крім того, з різних джерел вдалося зібрати понад 15 тисяч партій, які зіграли наші шахісти в місцевих, національних та міжнародних змаганнях в період 1902-2002 років. 

В Україні є книги, присвячені історії шахів в певних регіонах. Мені відомо про такі видання в Харкові, Львові, Одесі, Миколаєві, Житомирі, Донецькій області. Однак жодна з них не може похвалитися такою деталізацією. «Антологія Дніпропетровських шахів» охоплює період з моменту створення першого шахового гуртка в 1902 році до наших днів. За задумом, це має бути історична пам'ятка шахам у Дніпрі. Цей проєкт – некомерційний, адже я інвестував значну кількість часу та власних коштів у створення «Антології». З комерційної точки зору цей проєкт неможливо зробити прибутковим. Просто одного разу я зрозумів, що якщо я не впорядкую нашу шахову історію, то навряд чи хтось зробить це найближчим часом. 

Зараз робота на завершальному етапі. Деякі частини вже доступні в електронному варіанті в форматі ознайомлювальних фрагментів: 

Два томи з трьох, за моїм задумом, повинні бути надруковані, а третій планується в електронному форматі. Він містить найсвіжішу інформацію, яка постійно оновлюється, а також розділи, які поки що не вдалося повністю відновити. 

Крім того, паралельно я працюю над декількома підпроєктами про особистості та локації. Безумовно, вся ця робота була б неповною без допомоги з боку шахової спільноти міста та області. Інформаційну допомогу моєму проєкту вже надали понад 300 осіб. Тому я з радістю прийму будь-які додаткові відомості про шахову історію міста й області для використання в книгах. Пишіть на електронну пошту [email protected].

В ЕРАМ цього року теж відбувся шаховий турнір. Як він пройшов?

У середині березня серед ЕРАМ-ерів України проходив шаховий турнір. На нього зареєструвалося 126 осіб, з яких 104 змогли взяти участь. Це досить велика кількість. Наскільки мені відомо, минулого року зіграли близько 60 осіб. Ком'юніті зростає разом із компанією. І це приємно, що люди приходять, цікавляться, долучаються до життя спільноти. Ми намагаємося підтримувати цікавість колег до шахів, проводячи й інші цікаві заходи.

Турнір з швидких шахів пройшов в 10 турів за швейцарською системою. Переміг наш колега зі Львова Богдан Полулих. Друге місце посів я, а третє – ще один львівський шахіст Олександр Смолкін.

В нас було три призи: красиві кубки у вигляді дерев'яної шахової фігури. Крім того, 50 перших шахістів були нагороджені фірмовими брендованими бейсболками. Зазначу, що склад турніру був дуже сильним, а якість партій доволі висока.

Мені підказали, що ти не лише брав участь у турнірі, але й допомагав з його організацією, чи не так?

Так, допомагав, але основним організатором був Максим Вишкварок. Йому допомагали лідери регіональних спільнот: Олександр Луцик з Харкова, Олександр Зотіков зі Львова та інші колеги. До речі, 23 жовтня в рамках Z-Conference українське шахове ком’юніті провело міжнародний шаховий онлайн-турнір ЕРАМ-ерів.

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк