Пропустити навігацію EPAM

Як перекваліфікуватися на бізнес-аналітика

Ксенія Жайворонок

Експертка з бізнес-аналізу, EPAM
Інтерв’ю
  • Business Analysis

Що необхідно для вдалого старту?

Коли ви змінюєте сферу діяльності, ви вже маєте якусь базу. Якщо ви айтішник, вам буде легше, адже ви вже розумієтесь на специфіці галузі та професійний сленг є для вас звичним. Якщо ж для вас це перша робота в IT, знадобиться більше часу та «домашньої роботи»  для того, щоб познайомитися із цим світом та навчитися розуміти його мову.

За один вечір – та, навіть, тиждень – бізнес-аналітиком не стати. Входження у професію вимагає кропіткої та методичної роботи. Я поділюся власним баченням необхідних компонентів для вдалого переходу. 

Визначте власні сильні сторони

Уважно проаналізуйте свою нинішню професію: чому ви навчилися завдяки їй? Згадайте власні досягнення, успішні проекти, людей, які допомагали вам та вчили вас, та яким допомогли ви. Згадайте власні помилки та невдачі: яких навичок вам забракло для того, щоб їх уникнути, чому вони вас навчили, чи змогли ви напрацювати ті навички, яких вам бракувало? Згадайте усі попередні професії та проаналізуйте їх таким самим чином. Це своєрідна інвентаризація досвіду та вмінь. В результаті цієї роботи ви отримаєте власну базу, яка даватиме відчуття надійної опори, та перелік того, що потребує додаткової уваги.

Вивчіть теорію

Зазвичай вона лякає більш за все, але теорія дійсно важлива, та до неї потрібно виробити правильний підхід.

Рекомендую звернути увагу на книгу Карла Вігерса «Розробка вимог до програмного забезпечення» (подивіться дуже корисний огляд Миколи Кочнєва). Головний плюс – вона доступна в російськомовному перекладі. Нехай вас не лякає об’єм чи термінологія. Читайте повільно, спокійно та уважно – та обов’яково відслідковуйте паралелі з власним життєвим досвідом. Таке «заземлення» надає впевненості в тому, що ви зможете розібратися.

Якщо у вас немає проблем з англійською мовою, рекомендую курс Client Needs and Software Requirements на Coursera. Він простіший за книгу Вігерса. Щоб прослухати курс безкоштовно, потрібно зареєструватися та обрати опцію Audit. Цей курс — частина Software Product Management Specialization, яка стане в нагоді тим, хто поверхнево знайомий з IT.

Ви дізнаєтесь не лише про бізнес-аналіз та роботи з вимогами, але й про методики розробки ПЗ та планування проекту. Спеціалізацію неможливо пройти безкоштовно, але є можливість проходити кожен курс окремо в режимі аудиту. 

Вчіть англійську

Вивчення мови – одна з головних інвестицій в опанування професії. Для того, щоб претендувати на позицію Junior BA, рівень володіння англійською має бути не нижчим за B1. Це означає, що потрібно вміти спілкуватися з носіями мови. Оберіть комфортний і приємний вам варіант занять: з викладачем – особисто або по скайпу, в групі або індивідуально. Обов'язково занурюйтесь у світ мови: переглядайте фільми і конференцію TED в оригіналі, співайте пісні, дивіться меми (why not?), читайте комікси, статті, книги, підпишіться на улюблених знаменитостей в соцмережах.

Чудова книга з рекомендаціями з вивчення мов - «9 ½ тижнів на іноземну мову, або Як вчити мову головою, а не 5 років» Олексія Безсонова та Марини Рубан.

Моя улюблена книга з англійської граматики — «English Grammar in Use» Раймонда Мерфі – нині у форматі додатку.

Основи мови вдало пояснює Дмитро Петров у відео курсі «Поліглот. Вивчимо англійську за 16 годин!»

Вчіться ефективно спілкуватися

Ви будете дуже багато взаємодіяти з різними людьми: клієнтами, розробниками, тестувальниками, менеджерами. Навчіться вибудовувати коректне спілкування: важливо цінувати час інших людей, чітко та зрозуміло формулювати свої думки та допомагати з цим колегам і клієнтам, обирати спосіб та інструменти спілкування. Ці навички допоможуть вам стати цінним командним гравцем та принести відчутну користь проекту.

Рекомендую книгу Максима Ільяхова та Людмили Саричевої «Пиши, скорочуй». Вона вчить коректній та ввічливій комунікації, розповідає, що таке інфостиль, як мислити «у світі клієнта», що таке стоп-слова і чому їх не можна використовувати, як написати текст, який буде приємно читати. Буде корисна всім без винятку.

І ще одна чудова книга від Максима і Людмили про те, як не дратувати людей в епоху мейлів, месенджерів і чатів, - «Нові правила ділового листування».

Клотер Рапай «Культурний код» - ця книга дозволить побачити світ очима представників різних культур, покаже, що одні і ті самі речі ми сприймаємо по-різному. Такий підхід вам знадобиться, коли потрібно буде вибудовувати спілкування з іноземними клієнтами або координувати роботу мультинаціональних команд.

Вмикайте цікавість та емпатію

Ви будете людиною, яка задає найбезглуздіші запитання. Деякі з них в підсумку призведуть до великих відкриттів і вдалих рішень, а деякі - ні. Не бійтеся виглядати немудрим: бізнес-аналітик не повинен бути найрозумнішою людиною в кімнаті. Добре, якщо ви маєте досвід клієнта бізнесу, для якого ви розробляєте рішення - покупцем інтернет-магазину був, напевно, кожен. Але що робити, якщо ваш додаток координує роботу швидкої допомоги, а у вас немає можливості спілкуватися з лікарями, медсестрами і адміністрацією лікарні? Знайдіть в соцмережах людей, які працюють в цій галузі, і підпишіться на їхні сторінки. Багато людей залюбки діляться своїм баченням, досвідом та скаржаться, якщо їх щось не влаштовує. А саме ця інформація нам потрібна! Круто, якщо ці люди будуть з різних країн: ви матимете можливість прокачати мову і міжкультурну комунікацію!

  1. «Що таке Jobs-to-be-done та Job stories» — чудова стаття Ганни Булдакової про основи фреймворка Jobs to be Done з посиланнями на корисні книги та ресурси за цією темою. Дуже раджу підписатися на канал Ганни у Телеграмі: вона щиро ділиться власним досвідом роботи менеджером з продуктів у Яндекс, Інтерком та Facebook.
  2. «Скарга — це подарунок. Як зберегти лояльність клієнтів у складних ситуаціях», - чудова книга про керування скаргами та про те, як зробити їх корисними для бізнесу.
Будьте готовими вчитися протягом цілого життя

Галузь IT надзвичайно динамічна. Тут неможливо вивчити щось один раз і назавжди: ви повинні бути готовими вчитися усе життя. Навіть у рамках одного й того ж проекту «відсидітися» не вийде: рано чи пізно доведеться перемикатися. На старті нового проекту, або під час переходу на інший вам знадобиться вміння в короткі терміни обробляти велику кількість інформації. Як зробити це правильно?

  1. Стануть в пригоді методики, які описала професорка Барбара Оклі у книзі «Думай як математик. Як вирішувати будь-які задачі швидше та ефективніше».
  2. Той самий матеріал викладений на її курсах «Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects» та «Mindshift: Break Through Obstacles to Learning and Discover Your Hidden Potential» на Coursera.

Після того, як ви засвоїте та почнете застосовувати рекомендації Барбари, ви зможете вчитися швидше та ефективніше та допомагати у навчанні вашим близьким. 

Все ще маєте сумніви?

«Де взяти досвід для першого проекту?» - мабуть, найпоширеніше запитання. Відсутність досвіду не повинна вас зупиняти. Коли ви будете читати теорію або проходити курс, «замовте» проект самі собі, або домовтеся з товаришем, щоб він був вашим клієнтом. Пройдіть увесь шлях в ігровій формі, але зі справжніми планами, схемами, юзер сторі «і ось цим всім». Ви багато чому навчитеся і будете почуватися впевненішими.

Чи потрібні сертифікації? Для того, щоб розпочати працювати, вони не обов'язкові. Перегляньте вакансії: у більшості випадків сертифікати не вимагаються. Проте, International Institute of Business Analysis пропонує для бажаючих сертифікацію першого рівня L1 - ECBA (Entry Certificate in Business Analysis). Вона підходить для тих, в кого немає досвіду роботи в бізнес-аналізі, але їм потрібне підтвердження певної кількості годин профільного розвитку.

Сформуйте власне уявлення про цю професію. Відправну точку ви вже маєте, тож розширюйте поле пошуку:

  • Познайомтеся з живим аналітиком :) Якщо ви інтроверт, почніть спілкуватися в соцмережах або попросіть друзів вас познайомити. Досвід інших людей безцінний: ви зможете більше дізнатися і про професію і про різні компанії, і обрати те, що вам дійсно до душі.
  • Відвідайте тематичні конференції та професійні тусовки, подивіться на людей, з’ясуйте, чим вони живуть, чим цікавляться – чи до вподоби вам такий стиль життя?
  • Прочитайте класиків бізнес-аналізу та проектування – чи близькі вам проблеми, про які вони пишуть, и готові ви шукати рішення, чи цікаво це вам?

Якщо так - welcome!

Як вийшло в мене

В IT я вже 10 років. У школі поглиблено вивчала математику та інформатику, потім закінчила магістратуру факультету іноземних мов ХНУ ім. В. Каразіна за спеціальністю англійська мова та література. Першою роботою в IT було тестування: отримати перший «бойовий» досвід роботи та підготуватися до співбесіди мені допоміг друг, якому я дуже вдячна. Дмитре, дякую! Передаю далі J

Після я пробувала себе у бізнес-аналізі, управлінні проектами, рекрутингу, HR та івент-менеджменті. Це був надзвичайно цінний досвід, який надав мені ширше бачення IT-процесів, дозволив прокачати soft skills, наробити масу помилок, познайомитися із чудовими людьми, реалізувати круті проекти та, нарешті, визначитися із тим, що мені ближче за все. Наразі я вже більше року співпрацюю із харківським офісом ЕРАМ.

Результатом усіх цих вагань та пошуків став перелік рекомендацій, яким я поділилася вище. Він випробуваний мною особисто та моїми друзями, і дає високі результати. Спробуйте і ви!

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк