Пропустити навігацію EPAM

Чого має навчатися розробник JAVA сьогодні, щоб бути затребуваним завтра?

Думка експерта
  • Java
  • Android

Попри зміни, які зазнали Java та її екосистема в останні роки (набуття порядку частіших реліз-циклів, припинення безплатної підтримки від Oracle тощо), Java продовжує бути однією з найпопулярніших технологій для розробки серйозних застосунків. Зокрема, знання цієї мови відкриває безліч можливостей для розробників-новачків і тих, у кого не надто багато досвіду.

Java — досить широка область. Розробники використовують цю мову для створення будь-яких продуктів — від Android або вебдодатків до контролерів програм.

Але, перш ніж ми заглибимося в основні тренди, пропонуємо ненадовго зупинитися власне на технологіях. Нижче ви знайдете найпоширеніші опції, які обирає безліч розробників Java щодня, тобто основи, які варто мати кожному розробнику-початківцю у своєму наборі інструментів.

Git
Мабуть, єдина система контролю версій, що наразі продовжує перебувати у процесі розробки. А це означає, що її інфраструктура також продовжує розвиватися і змінюватися — GitLab та GitHub постійно додають новий функціонал. Єдине, що дивує — це те, що дехто з розробників лише зараз зрозумів усі переваги використання Git і починає рекомендувати його вивчення. На наш погляд, це варто було робити вже багато років тому ;)

Нові версії Java
Це важливо. Версія 8 поступово втрачає актуальність, і навіть великі компанії, що не надто часто оновлюють власні платформи, починають замислюватися про майбутнє. Дедалі більше на початку проєктів клієнти запитують: "Скільки розробників у вашій компанії працює з версією 11?". Наша порада: зосередьтеся на Java 11 як на версії для підтримки у довгостроковій перспективі, але не нехтуйте переглядом нового функціоналу принаймні раз на півроку. 

Spring
Будемо відверті: на практиці ця платформа з відкритим кодом давно замінила стандартний JEE. Більшість проєктів для великого бізнесу наразі використовують саме Spring. Знання про Spring 5 є обов’язковими для кожного розробника. Якщо ви мрієте працювати у великій компанії, то, ймовірно, працюватимете зі Spring.

Maven або Gradle
Ми б може і хотіли порекомендувати лише одну, але вибір на користь Maven і досі робить велика частина розробників. У той самий час Gradle, на нашу думку, нічим не гірший за Maven. Отже, вибір за вами!

JUnit 5 для модульного тестування
Популярний фреймворк і прекрасний вибір для модульного тестування Jedis. Варто також згадати про Mockito та PowerMock, адже вони є чудовими інструментами для роботи з макетними об’єктами.

Які ще мови варто вивчати, крім Java?

Як щодо інших мов програмування? Навіщо їх вивчати, коли Java залишається лідером на ринку? У нас є проста відповідь — просто робіть це, адже нові мови збагачують ваш досвід. А щоб інвестувати ваш час розумно, пропонуємо розглянути мови на платформі JVM.

Java
Java — універсальна мова. І, в більшості випадків, — єдине, що вам потрібно, адже у багатьох проєктах використовують лише її. Інженери, що знають Java, завжди матимуть роботу, не забувайте лише про нові версії.

Kotlin
Kotlin — єдина мова на основі JVM, що активно використовується у розробці як альтернатива Java. Деякі клієнти навіть використовують її як стандартну мову розробки, тому знання та користування Kotlin — чудова ідея.

Scala
Ця мова присутня на ринку, але досі не набула масової популярності. Ми б назвали її швидше нішевою. Здебільшого Scala використовується в проєктах, де працюють з Big Data (Spark) та створюють складні розподілені системи. Проте, Scala — дійсно цікава мова для вивчення! Просто не надто заглиблюйтеся в неї, якщо не прагнете побудувати кар’єру Scala-інженера.

Groovy
Попри перспективний початок, зараз основна ніша Groovy — допоміжні послуги, роботи по створенню білдів та проєктування пайплайнів. Якщо у вашому проєкті не використовується Groovy, можете сміливо відкласти його доти, доки він вам дійсно не знадобиться.

Але, якщо ви дійсно бажаєте розширити власне портфоліо, спробуйте вивчати мови, що не засновані на JVM. 

Ми рекомендуємо наступні:

JavaScript
JavaScript залучає вас до front-end розробки та дозволяє читати код JavaScript (чи варто зазначати, що безліч елементів front-end компонують саме за допомогою цієї мови?).

Python
Інженери Python мають альтернативний стек для розробки, потужний набір інструментів для створення різноманітних утиліт та можливість гратися з технологіями machine learning та AI.

Go
Легка та цікава для вивчення мова, що використовується для швидкої розробки на стороні сервера. 

Пам'ятайте, що вивчення перерахованих мов відкриває нові кордони в програмуванні, а разом з ними — і нові професійні можливості.

Що впливатиме на розвиток Java у найближчі роки?

Давайте детальніше розглянемо, що впливає на розробку Java сьогодні, і які знання варто опанувати, щоб бути затребуваним завтра.

Хмара як платформа
"Рано чи пізно все опиниться у хмарі". Дедалі частіше ви чуєте це на технічних конференціях. Дедалі більше компаній, що боялися відмовитись від власних центрів обробки даних на користь хмари, врешті зрозуміли, що настав час змін.

Майже кожна компанія сьогодні тримає принаймні частину інфраструктури в хмарі. Для багатьох бізнесів перенесення застосунків та даних у хмару є основним фокусом у технологічній стратегії на найближчі декілька років.

І хоча традиційно технології з відкритим кодом служили основою для рішень Java, наразі ви знайдете багато таких у хмарі, у вигляді як сервісів. Провайдери пропонують власні хмарні сервіси (наприклад, пов’язані з AI), а сервіси, орієнтовані власне на розробників, активно розвиваються. Можна із впевненістю сказати, що хмара поступово перетворюється з гнучкої інфраструктури на повноцінну платформу для розробки та використання складних систем.

Для розробників це означає, що знання та досвід роботи з основними хмарними сервісами будуть ключовим фактором при визначенні їхньої компетенції (може, навіть важливішими, ніж знання самої Java). На практиці інженери Java із часом перетворяться на “хмарних” розробників.

Список лідерів хмарного ринку останнім часом не зазнав ніяких змін: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure та Google Cloud Platform (GCP). І AWS не випадково очолює цей список — наразі він є найпопулярнішим. Azure збільшує свою частку ринку, в той час як GCP намагається просто не відставати, пропонуючи користувачам нові цікаві сервіси та привабливі ціни.

Історично склалося так, що AWS і GCP є ближчими розробникам Java. Але досвід роботи з будь-якою з вищезазначених хмар значно спростить процес пошуку роботи для Java-спеціаліста.

Архітектура мікросервісу
Усього два-три роки тому запровадження мікросервісів було трендом, характерним здебільшого для великих промислових систем. Сьогодні ця архітектура є основою для побудови власних платформ (особливо в хмарі) у багатьох проєктах. Це означає, що для побудови успішної кар’єри інженера Java вам не завадять знання в цій галузі.

У більшості випадків архітектура мікросервісів нерозривно пов’язана із використанням контейнерів Docker для збірки та деплойменту, а також із використанням диспетчера контейнерів, при відносно великій кількості сервісів. На сьогодні одне із найвдаліших рішень для управління контейнерами — це Kubernetes від Google з відкритим кодом, що є продуктом спільної розробки одразу декількох основних провайдерів. Нерідко цю платформу обирають як основу для інших, складніших рішень.

Один із найважливіших майбутніх викликів у цій області є побудова надійної та прозорої асинхронної комунікації в системах із сотнями чи тисячами сервісів для платформ з високими навантаженнями. Корисним буде знати та розуміти реактивне програмування разом із такими шаблонами, як CQRS та Event Sourcing.

Що стосується передових технологій в цій галузі — радимо почитати про GraalVM, Micronaut та Quarkus.

Безпека
Дедалі частіше компанії стикаються з випадками витоків цінної інформації. Вони призводять до величезних втрат, як фінансових, так і репутаційних. Підприємства готові інвестувати серйозні гроші в захист своїх даних, програм та інфраструктури. Немало великих компаній, включаючи EPAM, вже мають команди для тестування власного програмного забезпечення на наявність вразливих місць.

Як це впливає на процес розробки програмного забезпечення? Крім появи нових ролей на проєктах (на кшталт інженера з безпеки), до стандартного циклу розробки додаються етапи проєктування та тестування засобів безпеки. Сьогодні мало просто писати код. Потрібно ще переконатися, що він написаний відповідно до всіх вимог безпеки.

Топ-10 OWASP та Defensive Coding Practices повертаються. Для пайплайнів CI / CD існують нові інструменти для проведення SAST (тести безпеки статичного аналізу) та DAST (тести безпеки динамічного додатка), тоді як регулярне тестування на проникнення (тести Pen) стає частиною процесу контролю якості.

Повний стек
У часи, коли командам бракує фахівців, а стартапи можуть змінити напрямок діяльності за лічені секунди, розробники Full-Stack мають великий попит. Якщо ви не боїтесь копирсатися у суміжних областях, експериментувати з новими інструментами просто на ходу та розв'язувати проблеми там, де вони з’являються, ви — найкраща людина для цієї ролі.

Уявіть собі члена команди, який одночасно може програмувати front-end інтерфейс, бізнес-логіку на back-end та налаштовувати конвеєр CI/CD для нових модулів. Звичайно ж, така людина є надзвичайно цінною як для команди, так і для компанії.

Підтримувати такий широкий спектр навичок непросто, але знання кількох технологій із суміжних областей точно не зашкодить. Для роботи з front-end популярні React, Angular та Vue.js; для DevOps — Terraform та Ansible. Для конвеєрів CI/CD можна вивчити Jenkins або Team City (а ще краще — почитати про хмари в Azure Pipelines).

Звичайно ж, в одній статті, навіть дуже великій, неможливо оглянути все, що відбувається в галузі, тож ми просто спробували перерахувати основні речі, з якими ви, ймовірно, зустрінетеся у повсякденній роботі. 

На додачу пропонуємо переглянути статтю "5 найкращих корисних відео для JAVA-розробників”, щоб дізнатися ще пару-трійку цікавих речей про Java.

Було цікаво? Тоді слідкуйте за нашими новинами, анонсами та корисними матеріали у соцмережах - на нашій сторінці у Facebook, в каналі у месенджері Telegram.

До нових зустрічей! 

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк