Пропустити навігацію EPAM

Навчання — це постійний процес пошуку чогось корисного для розвитку. Сергій Серьогін, Experience Design Manager

Сергій Серьогін

Experience Design Manager
Фокус на рості
  • Design
  • Career Tips

Сергій Серьогін — Experience Design Manager в EPAM, лідер дизайн-спільноти Platea та координатор українських дизайн-спільнот, спікер на внутрішніх та зовнішніх подіях. У цьому інтерв’ю Сергій розказав про свій досвід співпраці з EPAM, навичку керування часом і діяльність дизайн-спільноти Platea.

Сергію, розкажи про початок співпраці з EPAM — коли це було і який у тебе був досвід на той момент?

Почну з того, що цікавитися дизайном я почав ще зі школи, коли в старших класах мені купили комп’ютер. Спершу я грав у комп’ютерні ігри, але мені це за пару місяців набридло. Тоді я почав вивчати PowerPoint, Adobe Photoshop та інші програми. Намагався робити прості презентації, GIF-анімації та html-сторінки. Далі я почав створювати нескладні сайти та відкрив для себе фриланс. Оскільки профільних вищих навчальних закладів чи, хоча б, курсів для дизайнерів інтерфейсу на той час не було, я вирішив вступити на економічний факультет до аграрного університету. Я швидко зрозумів, що це не моє, тому під час навчання продовжував робити невеличкі проєкти на фрилансі та розвиватись у напрямі дизайну.

До компанії EPAM я приєднався влітку 2015 року на позицію Senior UX-дизайнера. Загалом досвіду роботи на той момент уже було багато. До цього я співпрацював із двома компаніями — аутсорсинговою та сервісно-продуктовою і був так званим «універсальним» дизайнером. Тобто займався всім потроху — робив дизайн сайтів, банери, анімації та ще багато всього. Мені дуже не вистачало професійного оточення, яке мене б надихало, та нових знань. Приєднавшись до EPAM, я був вражений тим, що тут є цілий відділ дизайнерів, зі спеціалізаціями та розгалуженнями по напрямах. Також маю відмітити, що в EPAM у спеціалістів є «прозорі» та зрозумілі персональні плани кар’єрного розвитку. Тобто я завжди розумію, на якій «сходинці» я знаходжусь зараз і куди буду рухатися далі. А ще є безліч гарних прикладів та рольових моделей колег, які надихають. Тож у потрібний момент можна легко попросити про допомогу або наставництво.

Розкажи докладніше про твої кар’єрні «сходинки» в EPAM

Як я вже казав вище, я почав свою кар’єру в компанії з ролі Senior-дизайнера, тобто вже мав достатньо досвіду, щоби бути ключовим дизайнером на деяких проєктах. Приблизно через два роки мені запропонували спробувати себе в ролі People-менеджера. У компанії EPAM це означає мати команду фахівців тієї ж спеціалізації і бути

відповідальним за їхній професійний розвиток. Мене це зацікавило, оскільки я люблю спілкуватись із людьми, обмінюватися досвідом і знаннями, вчити та вчитись. Це був мій перший і надкорисний досвід people-менеджменту. Впевнений у тому, що ця можливість випала в потрібний час. Я раджу спробувати це всім, хто хотів би в майбутньому розвиватись у напрямах управління людьми чи проєктами.

Після цього я проходив декілька асесментів — спочатку на Lead-дизайнера, а після цього вже на поточну позицію Experience Design Manager. Якщо говорити про те, чим я займаюсь зараз, то це проєктування та імплементація дизайн-рішень, дизайн-дослідження. У тому числі активна співпраця з клієнтом та командою задля забезпечення найкращого користувацького досвіду та допомога в досягненні бізнес-цілей під час створення інноваційних продуктів. Також у мене багато роботи, яка стосується налаштування та покращення дизайн-процесів на проєктах — створення та впорядкування документації та координації дизайн-команди. У роботі менеджера дуже багато комунікацій, а час обмежений. Тож варто чітко розуміти, чи потрібна вам саме ця бесіда, зустріч чи обговорення, і, відповідно, чітко розставляти пріоритети. Іноді найкраща зустріч це та, що не відбулась. Якщо ж без обговорення ніяк, треба чітко зафіксувати, які результати від нього очікуються. Це одна із багатьох корисних навичок, яку я засвоїв на внутрішніх навчальних програмах в EPAM. Це дуже допомагає організувати себе та свою роботу в той момент, коли ви переходите на вищі позиції і у вас з’являються додаткові обов’язки та завдання. Особисто мені знадобився певний час для того, щоб навчитися планувати свою роботу та делегувати деякі завдання своїй команді.

Розкажи докладніше про свій тайм менеджмент, як ти керуєш часом і які інструменти для цього використовуєш?

Що стосується інструментів для управління часом, то я раджу не бути заручником тих самих інструментів. Використовуйте будь-що, що подобається саме вам і працює саме для вас — це може бути як віртуальний застосунок, так і просто паперовий блокнот. Головне, робити це регулярно і свідомо, щоб розвантажити голову та зафіксувати ваші завдання і пріоритети десь в одному зручному для вас місці. Розробіть систему, яка буде зрозумілою та ефективною для вас. Особисто я записую всі свої завдання, починаючи із глобальних і закінчуючи простими, у такий собі тимчасовий список. Потім їх сегментую і розбиваю по

групах. На виконання деяких завдань потрібні місяці, у той час, як на інші достатньо витратити всього кілька годин. Зазвичай, усе це корелює з певними часовими проміжками й планами на місяць, квартал, півріччя та інші періоди.

Періодично я роблю ревізію та переоцінку всього, чим займаюсь. Роблю це в такий спосіб — малюю коло й ділю його на рівні сектори, де зазначаю різні сфери свого життя. Наприклад, «робота», «відпочинок», «родина», «соціальне життя», «спорт», «навчання» та інше. Потім зафарбовую кожен сектор на якийсь відсоток. Так я швидко оцінюю поточний стан і досягнення кожної ділянки та визначаю, який напрям «просідає» на цей момент, щоб спрямувати туди більше своєї уваги та енергії. Вважаю це простою, корисною та дуже ефективною вправою для того, щоб збалансувати своє життя, не вигоряти й не давати роботі заповнити собою весь час.

Поділися своєю думкою про навчання — скільки ти виділяєш на нього часу й чому зараз навчаєшся?

Навчання для мене це не просто курси, книги чи менторство. Це постійний процес пошуку чогось корисного для професійного та особистісного розвитку, а також невпинна ревізія і систематизація наявних знань. Багато хто очікує від кожного курсу чогось принципово нового. Але, чим вищий твій професійний рівень і чим більше років досвіду за плечима, тим менше одкровень та «неймовірних відкриттів» залишається. Тому я люблю шукати користь навіть у невеличких інсайтах та натяках і завжди намагаюсь переосмислити чи впорядкувати те, що я вже знаю. Це дає мені змогу поглянути на звичні речі під новим кутом і тверезо оцінити себе та сферу своєї діяльності. Я можу звернути увагу на якусь цитату, яка наштовхне мене на цікаві ідеї. Загалом я намагаюсь виносити користь з усього, чим займаюсь і трансформувати спілкування з людьми, перегляд навчального відео або читання книги у творчі надбання.

Ще раджу не забувати звірятись із зовнішнім середовищем, трендами та викликами, щоб зрозуміти, чого зараз не вистачає і на що варто звернути увагу, а чим перестати займатись, бо воно вже втратило свою актуальність.

Розкажи про дизайн-спільноту Platea, твою участь, та загалом про свої позапроєктні активності? І звідки взялася назва Platea, взагалі?

Назва «Platea» походить від латинського терміну «platea communis», що означає місце всіх головних громадських заходів. Починалася наша спільнота із невеличкого внутрішнього ком’юніті, яке складалось із київських дизайнерів, ще в «доковідні» часи. Ми періодично зустрічались із колегами в переговорних кімнатах, щоби поділитися досвідом, спитати поради або просто поспілкуватися на професійні теми. З початком пандемії ми почали організовувати зустрічі в онлайн-форматі та перестали обмежуватися лише

спеціалістами з EPAM. Багато наших онлайн-подій були відкритими для всіх, тож спільнота почала органічно зростати. Величезним досягненням я вважаю те, що про дизайн-бренд EPAM дізналися спеціалісти на ринку України. А ми своєю чергою здобули можливість розказати про наші цінності, навички на успіхи. Зараз ми організовуємо події різних форматів, записуємо подкасти, пишемо статті для блогу, ведемо телеграм-канал. Це все допомагає професійно розвивати наших фахівців, обмінюватися досвідом та розповідати світу про те, чим ми займаємось. Я б навіть назвав це гуртком за інтересами, який уже зібрав навколо себе багато досвідчених спеціалістів.

В EPAM Україна є декілька дизайн-спільнот. Розкажи про те, як вони взаємодіють між собою?

Так, у компанії є чотири українські дизайн-спільноти — PlateaOffGridXD і Milky Way. Вони засновані, відповідно, спеціалістами з Києва, Львова, Вінниці та Харкова. Й існують уже доволі давно. Ще з тих часів, коли ми були більш відокремленими локаціями. У нас були окремі спеціалізації та різна специфіка проєктів. Зараз цієї розмежованості вже не відчувається. Ми всі активно спілкуємось і робимо багато речей спільними зусиллями. Наприклад, якщо з’являється цікава та актуальна тема, ми шукаємо спеціалістів із цього напряму по всім цим ком’юніті для того, щоб зробити подію з експертами саме по цій тематиці. Тобто, з одного боку, ми об’єднані спільною метою — професійно розвивати дизайнерів у компанії та поза її межами, а з іншого — хочеться також зберегти індивідуальність і самобутність кожного окремого ком’юніті. Бо в кожної спільноти є свої власні цінності та погляди на подальший розвиток. Тому ідеї об’єднання в одну спільноту через поглинання наразі немає. Проте, починаючи з кінця минулого року, ми багато обговорюємо наші спільні трансформації, ціннісні орієнтири, робимо висновки з попередніх років роботи та плануємо спільне майбутнє української дизайн-спільноти.

В EPAM є багато різних спільнот з інших напрямів, чи взаємодієте ви з ними також?

Так, звичайно. Від себе можу зазначити активну співпрацю з київським JS Community, лідером якого є Роман Стремедловський та з київським BA Community, лідером якого є Мар’яна Кухтин. Вони дуже активні та з ними ми, напевно, зробили найбільшу кількість колаборацій. На перший погляд, ці спільноти мають специфіки, відмінні від нашої. Але якщо зануритися глибше, то в усіх ком’юніті є спеціалісти, яким цікаво говорити та слухати про кар’єрний розвиток, професійні досягнення, історії успіху та невдач. Власне ці теми є цікавими для всіх фахівців, незалежно від спеціалізації.

Ще окремо хотів би зробити акцент на внутрішньому Well-being Community. Ця спільнота не стосується ніякого технологічного напряму, це про психологію, усвідомлення себе та своє самопочуття. Мені цей напрям теж дуже цікавий, оскільки дає змогу абстрагуватися від роботи та професійних тем, і просто поспілкуватись із колегами про work-life balance та на різні життєві теми. Вважаю це дуже корисним, особливо в наш непростий час. Такі події зазвичай отримують дуже теплий відгук від усіх учасників. Це про підтримку один одного, неформальне спілкування та відкритість. Тобто дуже перекликається із цінностями нашого ком’юніті, і компанії загалом.

Наприкінці розкажи, будь ласка, про плани, які стосуються твого професійного розвитку та розвитку ком’юніті?

Зараз дуже багато всього відбувається у світі технологій і наша практика за цим активно стежить. Власне, відштовхуючись від цього, ми плануємо всі наші активності та освітні програми на наступний рік. Для того, щоби професійне спілкування та навчання ставало ще більш корисним та актуальним для спеціалістів і компанії.

Що стосується ком’юніті, то можу сказати, що ми плануємо цікаві події для дизайнерів, ще більше колаборацій з іншими практиками та взаємодії з різними експертами компанії EPAM і не тільки. Хочемо також більше залучати до участі в наших подіях колег з інших країн, бо завжди дуже цікаво обмінюватися досвідом на міжнародному рівні.

Що стосується мене, то я планую далі розвивати свої менеджерські навички, брати участь у цікавих і корисних навчальних програмах та активно ділитися знаннями. А також активно розвивати платформи спільноти Platea, зокрема, Телеграм-канал та YouTube-канал. Тож, попереду ще багато цікавого. Приєднуйтесь!

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк