Пропустити навігацію EPAM

Як вирости із позиції .NET-інженера в Delivery Manager. Досвід Богдана Захарчука

Богдан Захарчук

Delivery Manager
Фокус на рості
  • Delivery Management

До компанії EPAM я приєднався у 2014 році. Спочатку я пройшов трьохмісячні зовнішні курси EPAM з .NET, навчаючись у КПІ на факультеті інформатики та обчислювальної техніки. Доволі швидко після завершення навчання я долучився до свого першого проєкту в  компанії у якості Junior .NET Specialist.

За роки роботи в EPAM я постійно розвивався і зараз виконую роль Delivery Manager. У цій статті я розповім про свій шлях, основні виклики та висновки, які зробив за час карʼєри у EPAM.

Як змінювалися мої обовʼязки в EPAM

Усі мої проєкти в компанії були у фінансовій сфері, завдяки чому я отримав відповідний всеохоплюючий досвід. На першому проєкті я виконував роль молодшого розробника і займався backend- і frontend-розробкою. Згодом я перейшов на позицію middle інженера, де я відповідав за реалізацію нового проєкту у невеликій команді із семи чоловік. Так, я розвивав свої технічні навички і поступово перейшов до рівня senior інженера. 

З часом я перейшов на мій поточний проєкт на платформі .NET. На ньому ми з невеликою командою одними з перших почали займатися розробкою вебплатформи, застосовуючи новий набір технологій на той час: Angular 2+, .NET Core та AWS Cloud. Лише протягом півроку наша команда збільшилася з 7 до 32 ІТ-фахівців. На цьому проєкті приблизно через рік я став лідером команди одного зі стрімів і працював на цій позиції майже два роки. Я управляв міжфункціональною командою з десяти спеціалістів: інженерів та тестувальників. Приблизно 50-70 відсотків моєї роботи займало управління командою, а решту часу я виділяв на написання коду та виконання технічних завдань, однак, цієї роботи з часом ставало все менше і менше.

Наразі на цьому ж проєкті я уже виконую роль Delivery Manager і маю цікавий досвід управління в непростих умовах пандемії та війни в Україні. Разом з командою і замовником нам довелося адаптуватися до нових обставин, щоб продовжувати успішне виконання проєкту та утримати необхідний баланс. На цій позиції моє основне завдання полягає у наданні рішень для вирішення проблем, визначених клієнтом. Великий вплив на виконання моєї роботи має якісна співпраця із моєю командою, розуміння потреб замовника, а також ефективне планування змін до продукту.

Окрім цього, приблизно чотири роки тому я став ресурсним менеджером для команди із 19 спеціалістів. Ця позиція передбачає роботу із цими людьми, формування комфортних умов для їхньої співпраці з компанією та роботи на проєктах, виявлення проблем, проведення особистих зустрічей та здійснення контролю за їхнім розвитком. 

Про найбільші виклики

Одним з найбільших викликів для мене було управляти людьми і проєктами в часи пандемії. Тоді я був вимушений розформувати команду та перевести більше половини спеціалістів на інший проєкт за запитом замовника. Для мене було складно приймати таке рішення, оскільки воно було вимушеним, і ніхто з команди насправді не хотів переходити за власним бажанням. На додаток мені також потрібно було переформатувати команду та змінити життєвий цикл проєкту шляхом повної зміни процесів розробки. Зрештою, із 32 спеціалістів на моєму проєкті залишилось лише 14. Рішення мені довелося приймати спільно із замовником, опираючись на його вимоги та моє бачення того, як можна змінити процеси на проєкті і при цьому не нашкодити йому. Протягом місяця я обговорював відповідні питання із клієнтом, а протягом тижня прокомунікував рішення у команді і розпочав поступове переведення певних спеціалістів на інший проєкт.

Уміння комунікувати, проявляти емпатію та розвивати емоційний інтелект є дуже важливими соціальними навичками, які допомагають утримувати баланс під час роботи з людьми. Управляючи командою, я розумію, що успіх проєкту залежить від кожного спеціаліста, а тому я, як менеджер, повинен знаходити час, щоб вислухати всіх та запропонувати шляхи вирішення проблем, які можуть виникнути. Управляючи командою, я завжди намагаюсь утримувати тих спеціалістів, які можуть отримати нові технічні або лідерські навички на проєкті. Якщо я усвідомлюю, що певний фахівець переростає свою позицію, я всіляко сприяю його зростанню і розумію, що він може розвиватися краще на інших проєктах.

Окрім цього, робота в команді та із замовником може стати частою причиною вигорання через необхідність багато комунікувати та приймати складні рішення. Для того, щоб уникати цього, мені дуже важливо відновлювати власні ресурси. Найбільш дієвим способом для мене є уміння переключати увагу на інші види діяльності. Так, я приділяю достатньо уваги моїм хобі: грі в футбол, снукер, іншим фізичним активностям та карпфішингу. Я також люблю багато подорожувати, однак через війну я зможу повернутися до мандрівок лише після перемоги України.

Додатковим викликом під час пандемії для мене стала необхідність проводити зустрічі у форматі відеоконференцій, який, на мою думку, є значно складнішим, ніж проведення офлайн-заходів. 

Які навички і знання необхідні для успішного переходу в менеджмент

Ще коли я займав позицію на рівні middle, у мене був дуже гарний керівник, який мотивував мене стати лідером команди і набувати необхідних технічних навичок. Перед тим, як просунутися вперед кар’єрними сходами, я пройшов внутрішній курс EPAM «Grow to Lead Program». На ньому я мав визначеного ментора, який надав мені багато практичних рекомендацій на основі розбору реальних ситуацій щодо того, як стати ефективним лідером команди. На курсі я удосконалив свої соціальні навички та навчився правильно балансувати на проєкті. Також варто зазначити, що мій технічний досвід став у нагоді, коли я почав працювати у ролі лідера команди. Так, мені було значно легше планувати роботу всередині міжфункціональної команди, маючи відповідні навички з розробки програмного забезпечення та написання коду. Мій попередній досвід допомагав мені краще розуміти цілі проєкту, а також брати участь у написанні його модулів та розробці в цілому.

Варто зазначити, що я проходив декілька внутрішніх курсів EPAM з комплексного розвитку соціальних навичок: комунікації, роботи з клієнтами, управління ресурсами та інших. З досвідом роботи приходить краще розуміння того, на що потрібно більше звертати увагу для того, щоб забезпечити гідний рівень поваги всередині команди. Лідер команди також має прислухатися до своїх колег. Я вважаю, що вчитися можна і потрібно у будь-кого, хто вам імпонує, навіть якщо цей колега має менший досвід. Наразі я продовжую розвивати свої технічні навички, обіймаючи  менеджерську посаду. Так, я вчуся будувати архітектуру з нуля, отримуючи консультації від Solution Architect на моєму поточному проєкті. Також на щотижневій основі я маю зустрічі з моїм керівником, який дає мені поради стосовно, того, як можна покращити певні соціальні навички.

Протягом півроку я проходив внутрішній курс в Delivery Management School, де вивчав не лише практики та підходи в управлінні проєктами, а й основи побудови архітектури рішень на основі вимог замовників. Маючи досвід на позиції лідера команди, я прагнув розвиватися саме як Delivery Manager, оскільки мене мотивувала робота з клієнтом, усвідомлення проєкту в цілому та його проблемних місць. Так, коли я перейшов на поточну позицію, я зрозумів, як працює бізнес у цілому. У ролі Delivery Manager я бачу, яку цінність від проєкту і продукту отримує не лише замовник, а і кінцевий користувач, які є ризики, і як ними можна управляти.

Окрім цього, я ще вивчаю основи інвестування та досліджую відповідні можливості в Україні та за кордоном. Нещодавно пройшов курс від Google Startup Academy, на якому ознайомився з основами фінансового менеджменту, маркетингу та управління ресурсами. Також влітку 2022 року я вступив до аспірантури на факультеті інформатики та обчислювальної техніки в КПІ, де я раніше отримав ступінь магістра. Оскільки тема моєї дисертації буде пов’язана з Data Science, я буду проходити внутрішній курс EPAM з Data Engineering. Знання, які я отримаю після його проходження, стануть помічними у написанні моєї роботи. 

Якщо ви думаєте про можливий перехід у менеджмент, раджу спробувати отримати відповідний управлінський досвід на вашому проєкті на практиці. У розмові з вашим керівником, ви можете озвучити свої побажання та спробувати виконувати нові додаткові обов’язки. У разі, якщо нова роль вам буде імпонувати, ви можете далі розвиватися за обраним напрямом. На початку раджу зібрати інформацію про ролі і вимоги до позицій, які можуть вас цікавити. Після того, як ви визначитесь із напрямом подальшого розвитку, раджу попрацювати із ментором та розібрати реальні ситуації та сценарії, які можуть виникати на тій чи іншій позиції.

Якщо ви розглядаєте для себе менеджерську позицію, ви маєте розуміти, що вона передбачає значний обсяг комунікації з великою кількістю незнайомих людей з метою досягнення порозуміння, а також пошуку компромісів та шляхів вирішення проблемних питань. Ефективне управління має комплексний підхід. Бажання налагоджувати нові процеси, проводити зустрічі з членами команди, щоб вислухати їхні проблеми і побажання, а також управляти ресурсами в цілому є невід’ємними компонентом менеджменту. Ви зможете зрозуміти, чи підходить вам саме ця позиція лише після того, як спробуєте. На своєму шляху я також зустрічав спеціалістів, які прагнуть залишатися на своїх поточних посадах і не хочуть зростати. Такий вибір насправді також має цінність для проєкту, адже передбачає збереження технічних експертів на ньому.

Якщо вам цікаво розвиватися саме як Delivery Manager, окрім соціальних навичок, ви повинні мати розвинені технічні навички, зокрема, розуміти основи побудови архітектури. Так, досвід роботи розробником програмного забезпечення допомагає мені у спілкуванні з клієнтами, які мають великий технічний досвід роботи і висувають високі вимоги. Delivery Manager повинен пропонувати технічні рішення на зустрічах без проведення додаткових консультацій з архітекторами чи лідерами команд. Уже після завершення таких зустрічей відповідні рішення можуть бути удосконаленими та запровадженими із новими змінами.

Лише ви обираєте власний кар'єрний шлях! Визначивши для себе технічний або менеджерський напрямок розвитку, ви завжди при бажанні можете його змінити у будь-який час. Ви також можете успішно поєднати ці два напрямки на прикладі мого досвіду. Тим самим ви підвищите свою компетентність і конкурентність на ринку. 

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк