Пропустити навігацію EPAM

Олена Вірун, Senior Business Analysis Manager в EPAM, про розвиток кар’єри, виклики, навчання та підтримання внутрішнього ресурсу

Олена Вірун

Senior Business Analysis Manager
Фокус на рості
  • Business Analysis
  • Career Tips

Олена з EPAM вже понад дев’ять років. За цей час вона зіштовхнулась із багатьма викликами, багато чому навчилася та багато чого реалізувала в компанії. У цій статті вона розповідає про кар’єрні досягнення та виклики, процес навчання, ділиться планами та закликає підтримувати і зберігати свій внутрішній ресурс на післякризовий період.

Олено, розкажи, будь ласка, про початок співпраці з EPAM — як усе почалося та який досвід ти мала на той момент?

До того як потрапити в IT, я працювала в банку розробником скорингових карт. Мої обов’язки були схожими на обов’язки бізнес-аналітика, але про це я дізналася вже пізніше. Один із моїх колег надихнув мене на зміну сфери діяльності. Тож я прочитала декілька профільних книжок, підучила термінологію і загорілася бажанням потрапити в EPAM. З першого разу, на жаль, не вийшло, оскільки в компанію тоді не брали початківців. Тому я влаштувалася в іншу it-компанію і почала здобувати досвід. Через пів року я знову прийшла на співбесіду у львівський офіс EPAM та отримала пропозицію співпраці. Загалом на той момент я мала п’ять років досвіду роботи в банку, та пів року — в IT-компанії.

Як у львівській локації EPAM з’явилася навчальна лабораторія EPAM (EPAM Campus) з напряму бізнес-аналіз?

Коли я приєдналася до компанії, напрям бізнес-аналізу лише зароджувався у львівській локації, і бізнес-аналітиків було не багато (я була восьмим чи дев’ятим ВА), але потреба в них зростала. Ми почали шукати джерела для підготовки та навчання аналітиків. Спочатку організували менторську програму й почали навчати колег з інших нетехнічних напрямів, які володіли англійською і хотіли стати бізнес-аналітиками. Коли такі спеціалісти закінчилися, ми дійшли висновку, що потрібно організувати навчання для зовнішніх людей, так і з’явилася навчальна лабораторія EPAM (EPAM Campus) для бізнес-аналітиків. Я запропонувала ідею, і ми організували курс разом із моєю командою. Варто зазначити, що серед авторів першої навчальної програми були світчери з інших напрямів. 

З першого потоку у 2017 році ми забрали всіх студентів на проєкти, й із того часу це навчання стало регулярною практикою, яка досі допомагає нам навчати та наймати бізнес-аналітиків.

Через певний час ми започаткували перший академічний курс BA-internship, запросивши студентів із механіко-математичного факультету та факультету прикладної математики Львівського національного університету імені Івана Франка. Перший запуск цієї інтернатури відбувся перед початком повномасштабного вторгнення, а потім довелося зробити перерву на пару років. Зараз ми відновили цю активність і значно розширили географію, запрошуючи студентів не лише зі Львова, а і з інших українських міст.

ПРИЄДНУЙСЯ ДО НАШОЇ КОМАНДИ

Розкажи докладніше про те, як розвивалася твоя кар’єра в EPAM і яку посаду ти зараз обіймаєш?

До EPAM я приєдналася у 2015 році на позицію бізнес-аналітика й одразу потрапила на проєкт, де вимагалося розібратися в інфраструктурі клієнтських сервісів, додатків, баз, мереж, Microsoft Exchange та інше. Я мала розібрати та задокументувати ці процеси, а також надати рекомендації щодо їхнього покращення. Спочатку було надзвичайно складно, бо такий тип призначень не є типовим для ВА, проте довелося прийняти цей виклик. Зараз я вважаю цей досвід корисним для бізнес-аналітика, адже технічні знання роблять Т-шейпінг спеціаліста та є допоміжним для моєї теперішньої ролі Delivery Manager-а. Проаналізувавши результати зробленої роботи, клієнт поставив нову задачу — організувати та протестувати процес disaster recovery, що своєю чергою передбачає відповідальність за функціонування бізнесу загалом. Я є проактивною людиною, тому із запалом приймаю цікаві можливості, як от РоС-автоматизацію бізнес-процесів за допомогою софтверних роботів. До речі, РоС згодом перетворився в повноцінний проєкт. Також це був перший UIPath-проєкт, який є досить прибутковим для компанії. Зараз я виконую роль Delivery Manager-а на проєктах усе того ж клієнта.

Я вважаю, що маючи інтерес та докладаючи достатньо зусиль можна досягти успіху на будь-якому проєкті. Адже поганої роботи не існує, є лише люди які ставляться до праці недбало, як зазначав Айн Ренд.

У 2022 році до мене звернулись із запитом на управління проєктом для клієнта з медійної галузі. Початок був досить тривіальний, вимагалося лише підтримка простого існуючого додатку, але мені разом із командою вдалося показати що ми є надійними партнерами й акаунт виріс із п’яти до сорока людей, створили SaaS-рішення, розробили AI PoC та продовжуємо працювати над рішеннями для бізнесу цього клієнта. Крім того нам вдалося покращити ще і внутрішні процеси клієнта, запровадити принципи EngX та започаткувати напрям автоматизованого тестування.

Другою гілкою моєї діяльності є управління людьми та розвиток ВА-напряму в EPAM. Я професійно зростала як people-менеджерка, починаючи від управління невеликою групою бізнес-аналітиків до керівниці юніту BA та Product-менеджерів розміром у понад сто людей, який має сервісну організацію та гнучкі процеси.

Що ти вважаєш своїм найбільшим кар’єрним викликом?

Найбільшим своїм кар’єрним викликом я вважаю ті задачі які стоять переді мною зараз. Тут варто пояснити. У кожен момент розвитку нашої кар’єри ми стикаємось із новими, різними задачами, які відповідають рівню та допомагають професійно зростати, і саме вони здаються найскладнішими. Наприклад, у певний момент мені було складно делегувати і я все намагалася робити якісно й сама. Пізніше мій фокус уваги змістився на вміння будувати високоефективні команди та знаходити правильні мотиватори залежно від типу особистості. Для багатьох амбітних людей проблемним є усвідомлення, що на поточному рівні ти ще не всього навчився і не весь необхідний досвід здобув. Частково це є і моїм викликом.

Тож перейдемо тоді до тайм-менеджменту — чи маєш ти лайфхаки або поради, які допомагають якісно управляти часом?

Раніше із цим було легше справлятися. До початку пандемії Covid-19, я завжди закривала ноутбук о 18:00 та перемикалася на особисті справи. Проте, робота з дому внесла свої корективи. Наприклад, ми всі навчили клієнтів того, що ми є доступні в позаробочі години. Це вплинуло на графік, тож відділяти роботу від особистого життя стало в рази складніше. З повномасштабним вторгненням, з метою збереження проєктів та позицій, рівень самовіддачі зріс у рази. Пригадую, як при першому блекауті, аби не налякати клієнта, мені довелося прийти першою до офісу та показувати, що в нас усе функціонує. 

У ситуаціях, коли від твоїх дій та слів залежить наявність роботи в багатьох, час від часу доводиться поступатися особистими планами. Зараз мій робочий календар досить завантажений. Іноді в мене одночасно призначено кілька зустрічей, тому доводиться розставляти пріоритети і йти туди, де моя присутність є обов’язковою. Я побудувала роботу команд таким чином, що завжди можу покластися на когось і відправити на зустріч із клієнтом спеціаліста, який володіє всією необхідною інформацією і може мене замінити. Те ж саме стосується моментів, коли я йду у відпустку — на цей період завжди є колеги, завдяки яким жоден процес не зупиняється.

Розкажи, будь ласка, докладніше про діяльність ВА-спільноти та свою роль у цьому напрямі?

Наша ВА-спільнота почала організовувати перші зустрічі ще у 2015 році. Тоді актуальними темами були культурні відмінності між клієнтами з різних країн та розповіді про те, які бувають проєкти для бізнес-аналітика. Ми просто ділилися досвідом та розповідали історії про відрядження та комунікацією із замовниками. Нас було дванадцять учасників, але за короткий час ця кількість виросла до двадцяти. Ми вирішили, що теми цікаві нам, можуть бути цікавими й зовнішнім спеціалістам. Це стало поштовхом для поширення нашого ком’юніті назовні під назвою RoomBA. Нам поступово вдалося об’єднати бізнес-аналітиків навколо EPAM не лише в Україні, але й у Польщі, Греції, Чехії, Румунії. Цією спільнотою опікується моя команда, кожен із драйверів якісно змінював ком’юніті та давав поштовх до чергового росту. Маю зазначити, що кожен із них зараз обіймає відповідальні посади в компанії. Такі активності не проходять непоміченими для people-менеджерів і сприяють кар’єрному зростанню.

Ми з колегами започаткували першу міжнародну ВА-конференцію в EPAM, яка трансформувалась у глобальну зовнішню конференцію. Ми активно проводимо тематичні навчання для бізнес-аналітиків по тих напрямах, які є актуальними та відповідають бізнес-цілям компанії — системному аналізу, соціальним навичкам, роботі зі штучним інтелектом тощо.

Ми активно розвиваємо комунікацію в соціальних мережах. Приєднуйтесь: Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, TikTok. У 2023 році ми запустили напрям подкастів.

Я особисто часто беру участь у подіях ком’юніті та записі подкастів.

Розкажи про свою спікерську діяльність — як ти до цього прийшла та що це тобі дає?

Я активно виступаю на різних конференціях у ролі спікерки, а також є активною учасницею українських ВА-спільнот. У 2019 році здобула відзнаку «Бізнес-аналітик року» за версією IT-спільноти IT Network.

В EPAM моїм першим виступом була доповідь на зустрічі спільноти проєктних менеджерів, де я ділилася досвідом роботи на інфраструктурному проєкті. З того моменту почався мій шлях як спікерки. Кожного року я намагаюсь виступати декілька разів. На подіях знайомлюся та спілкуюся з іншими спеціалістами, обмінююсь досвідом. Найкращою відзнакою є відгук кандидатів на співбесідах, коли вони говорять, що обрали EPAM після відвідування одного з моїх виступів. Це неймовірно приємно! Тож якщо ви виступаєте на різних професійних заходах, то в такий спосіб ви популяризуєте компанію, свій напрям та, звичайно, себе як професіонала.

Кожен публічний виступ — це як міні проєкт. І кожен наступний проєкт я намагаюсь реалізувати якнайкраще. Отже, у цьому щоразу є певний момент особистісного росту та вдосконалення.

Який у тебе підхід до навчання — чому саме навчаєшся зараз та які інструменти для цього використовуєш?

Я навчаюся постійно, для мене це безперервний процес. Зокрема я багато читаю, у середньому це 40–60 паперових книжок на рік, а також є ще певна кількість аудіокниг. Вважаю, що читання професійної та бізнес-літератури дає багато в контексті самонавчання, а художня література розвиває уяву та здатність відчувати та розуміти людей. 

Хочу додати свій власний список must read, для тих, кому, як і мені, часто буває важко знайти гарні рекомендації:

  • «Командне лідерство. Як порозумітися з будь-яким менеджером», Іцхак Адізес
  • «Філософія Toyota. 14 принципів роботи злагодженої команди», Джефрі К. Лайкер
  • «Малеча», Ліза Бреннан-Джобс
  • «Закони переможців. Як здійснити свої мрії», Бодо Шефер
  • «Атлант розправив плечі», Айн Ренд (всі 3 частини)

Також я раджу всім вивчати можливості штучного інтелекту та вміти його використовувати. Зараз один із моїх проєктів близько пов’язаний з AI, тож маю змогу трохи оновити знання з математики, отримані ще під час навчання в університеті.

Ще один аспект мого навчання — це соціальні навички, особливо все, що стосується комунікації. Я проходила індивідуальний коучінг, вивчала психологію. Мені подобається бізнес-моделі описані Патріком Ланціоні та Іцхаком Адізесом, я використовую їх у побудові взаємодії у своїх командах та налагодженні робочих процесів. Наприклад, підбираючи людей у команду, я керуюся певними принципами, описаними в книжках цих авторів, бо вони справді працюють.

Вважаю, що потрібно постійно бути в курсі всіх нових технологій, на які є запит у клієнтів. Я маю бути обізнаною в технологічних трендах, щоби бути «на одній хвилі» із замовником та командою розробки.

Поділися, будь ласка, своїми професійними планами.

У зв’язку з глобальною кризою та особливо складною ситуацією на бізнес-ринку в Україні, залучення нових клієнтів і запуск нових проєктів стає дедалі важчим завданням. Це впливає на збереження робочих місць. Отже, мій головний план наразі полягає в оптимізації роботи проєктів та юніту. Разом зі своєю командою я докладаю всіх зусиль, використовуючи широкий спектр інструментів. Вірю, що після будь-якої кризи настає період відродження, і ми маємо зберігати мотивацію та натхнення, щоб увійти в цей період та почати створювати щось нове. Важливо і далі продовжувати розвивати й навчати людей, розширювати спільноту та надавати більше можливостей для навчання і професійного розвитку.

Що допомагає тобі перемикатися з робочих активностей та залишатися продуктивною в нинішні складні часи.

Перше — це фізична активність. Ще із часів Covid-19 я маю за правило гуляти вранці, проходжу 8 тисяч кроків, незважаючи на сезон чи погоду. У цей час я слухаю аудіокнигу або спілкуюся телефоном із мамою. Це допомагає мені активно розпочинати день та дотримуватися певного режиму.

Також я люблю малювати, це перемикає мене на творчу діяльність. Намагаюся частіше подорожувати, особливо машиною. Кожен рік обов’язково їжджу в Карпати. Люблю проводити час із сім’єю, друзями та домашніми улюбленцями.

Для себе вже давно зрозуміла, що дуже важливо правильно розставляти пріоритети та «знаходити в житті час на саме життя», тут я маю на увазі, що є багато моментів, які вже не повторяться і в яких потрібно бути присутньою. Також у жодному разі не потрібно втрачати оптимізм, дозволяти тривожним думкам брати верх та зневірюватися в майбутньому. Черпати ресурс та мотивацію потрібно в тих речах, які надихають та роблять щасливими.

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк