Пропустити навігацію EPAM

Олег Цаль-Цалько, Senior Solution Architect в EPAM, про кар’єру архітектора та конференцію Devoxx Ukraine

Олег Цаль-Цалько

Senior Solution Architect
Фокус на рості
  • Solution Architecture
  • Career Tips

Олег співпрацює з EPAM вже понад чотирнадцять років. Зараз він обіймає посаду Senior Solution Architect, а також є учасником команди організаторів та главою програмного комітету конференції Devoxx Ukraine. У цій статті він розповідає про свою кар’єру, архітектурний напрям та конференцію Devoxx.

Розкажи про початок співпраці з EPAM та свій досвід на той момент?

До EPAM я приєднався майже на початку своєї кар’єри в IT. До цього я два роки працював у школі вчителем інформатики, паралельно навчаючись у КПІ (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського). А також встиг попрацювати розробником у невеликій компанії. Маючи невеликий досвід роботи, я вирішив пройти співбесіду в EPAM і мені запропонували позицію Middle-розробника.

Я з теплотою згадую цей час, бо тоді компанія ще не була такою великою, як зараз. Не було таких чітко побудованих процесів та можливості працювати віддалено, але, з іншого боку, робота в невеликому офісі серед досвідчених колег, мала свої переваги. Я з легкістю міг звернутися по допомогу в розв’язанні якоїсь проблеми чи просто з питаннями й таким чином швидко здобував необхідні навички та знання.

На моєму першому проєкті замовник був із Великої Британії і я отримав змогу з’їздити у відрядження до цієї країни. Для мене це стало незабутнім досвідом.

Розкажи про свій досвід проходження асесментів та загалом про цей процес у компанії?

Мій перший асесмент у компанії був невдалим. У той час процес оцінювання інженера та перехід на позицію вище відрізнявся від того, як це працює зараз. Щоби отримати роль рівня Senior я «складав іспит» своєму people-менеджеру й мені це вдалося не з першого разу.

Зараз це добре налаштований процес. Оцінювання проводить комітет експертів, а також є конкретні вимоги для кожної позиції. Тож можна сказати, що такий асесмент є більш об’єктивним та зрозумілим для EPAM-ера.

Наприклад, коли я проходив наступний асесмент на Lead-позицію, можу сказати, що це було для мене досить легко. Оскільки процес був більш налагодженим, а також тому, що я вже мав практичний досвід, релевантний для цієї позиції.

Якщо говорити про асесменти на позицію Solution Architect, то це,

звичайно, складніше. Але наразі в компанії робиться все для того, щоб зробити цей процес простішим і зрозумілішим. Під час перших таких асесментів, інженерам давали практичне завдання безпосередньо під час зустрічі і спеціаліст мав одразу видати практичне рішення. Із часом стало зрозуміло, що це дуже складно для колег, оскільки потрібен час на те, щоб зібратись і подумати. Тому зараз ми видаємо завдання за день або два до сесії для того, щоб можна було подумати та підготуватись. Під час презентації цього рішення, експерти озвучують додаткові вимоги до системи для того, щоб інженер зміг продемонструвати свої навички та вміння підлаштувати своє рішення до нових вимог.

Чому для себе ти обрав саме архітектурний напрям? Чи цікавий тобі напрям менеджменту?

Я завжди був «технічною» людиною. Мені подобається математика, логіка, програмування. Тому я особливо не вагався. Я також маю досвід у напрямі менеджменту, оскільки я є People-менеджером та на деяких проєктах виконував роль Delivery-менеджера. Але все одно архітектура залишається для мене найцікавішим напрямом. Це окрема дисципліна, яка не обов’язково може бути логічним продовженням кар’єри після програмування. В EPAM інженер може обрати собі декілька напрямів для розвитку — менеджмент, Advanced Engineering або архітектура. Якщо ви обираєте останній варіант, то треба бути готовим до того, що він має дві рівнозначні складові — технології та комунікацію. Я маю досить розвинені комунікативні навички, тож для мене це ідеальний варіант. Мені цікаво розробляти рішення для клієнтів та шукати найкращий підхід для досягнення їхніх бізнес-цілей. Тут треба зауважити, що архітектор часто виступає також коучем, ментором і консультантом для команди. Це для мене теж є цікавими складником роботи архітектора.

Що стосується саме обов’язків менеджера, то вони в мене звичайно є. І чим вища моя позиція, тим їх стає більше. Але я б не хотів глибше занурюватись у цей напрям із декількох причин. Найперше, це те, що залишається менше часу для технічних речей, а я не хотів би втрачати свій технічний досвід. По-друге, я люблю працювати з розробниками, мені часто буває легше знайти з ними спільну мову, ніж з іншими менеджерами.

Що б ти назвав трьома основними характеристиками кваліфікованого інженера, досвідченого архітектора та хорошого менеджера?

Основною характеристикою для інженера я б назвав жагу до навчання. Наступним я б виділив логічне й технічне мислення і бажання його розвивати. І третім назву вміння бути «командним гравцем». Тут поясню — іноді я стикався з дуже технічними інженерами, які мають перші дві характеристики, але невміння або небажання працювати в команді дуже гальмує їхній кар’єрний розвиток. 

Тому із цим я раджу працювати та «прокачувати» цю навичку.

Для менеджера своєю чергою теж важливо мати технічний бекґраунд, оскільки вони в будь-якому випадку працюють із розробниками. Тож це важливо — вміти розуміти інженерів та говорити з ними спільною мовою. Також я ціную в менеджерах емоційний інтелект, тобто вміння «зчитувати» людей та діяти відповідно. Й останніми, але не менш важливими є безпосередньо управлінські навички. До них я відношу вміння керувати часом, процесами та командою. А також важливо постійно знаходитися глибоко в контексті всього, що відбувається на проєкті, щоби бути з командою «на одній хвилі».

Що стосується архітектора, то це насамперед саме архітектурні навички, які відрізняються від навичок інженера. Наступним зазначу вміння комунікувати з клієнтом, а також бажання дійсно зрозуміти його потреби та мотиви. Архітектор має вміти презентувати, пояснювати та переконувати. Це особливі комунікативні навички, які ґрунтуються на вмінні знайти підхід до будь-кого. І третім я б назвав певну гнучкість. Часто архітекторів можна порівняти з клеєм, оскільки вони заповнюють, з’єднують між собою та підсилюють слабкі місця. Проєкти бувають різні — іноді від архітектора вимагають лише технічне рішення, іноді потрібно багато спілкуватись із замовником для того, щоб краще розуміти його потреби, а іноді потрібно виступити в ролі Delivery-менеджера. Тож наголошую на тому, що для архітектора є дуже важливим зрозуміти, де саме він потрібен на проєкті та підлаштуватися для того, щоб отримати хороший результат.

Поговорімо про конференцію Devoxx Ukraine — розкажи коли ти приєднався до команди організаторів та чим саме ти займаєшся?

Почну з того, що Devoxx — це відомий бренд конференції для Java-інженерів, яку започаткували в Бельгії у 2001 році. А з 2012 року вона вийшла за межі Бельгії і її почали проводити у Франції, Польщі, Великобританії та інших країнах.

В Україні Devoxx вперше організували у 2018 році. Це була трансформація конференції JavaDay, яку проводили в Україні з 2011 року і яка у 2018 стала частиною глобальної групи конференцій Devoxx. На цю конференцію збираються спікери та учасники з усього світу, а основними напрямами є Full-stack Java, мови JVM, машинне навчання, Data Science та інші.

Про Devoxx я знав ще бувши розробником і брав участь у конференціях у ролі слухача. Із часом я став спікером та загалом був активним учасником Java-спільноти. У 2020 році я очолив програмний комітет Devoxx Ukraine і з того часу відповідаю за контентну складову конференції. Це займає досить багато часу, оскільки потрібно суміщати цю діяльність з основною роботою. Але я вважаю, що робити це важливо, тож із року в рік продовжую цим займатися.

Ці чотири роки були дуже складними. 2020 та 2021 це роки, коли викликом був Covid-19, а у 2022 почалося повномасштабне вторгнення. Тож потрібно було якось адаптуватися. З 2020 року конференція стала онлайн-подією, а з 2022 — благодійною.

Трансформація була неминучою — кількість учасників, на жаль, зменшилась. Знадобився час для того, щоб слухачі звикли до онлайн-формату, бо, звичайно, це не те саме, що живе спілкування під час офлайн-конференції. Але продовжувати проведення цієї конференції дуже важливо для спільноти інженерів, IT-індустрії та країни загалом.

У 2022 році спільними зусиллями організаторів, спікерів та слухачів вдалося зібрати 54 087 євро на 20 дронів для фонду Сергія Притули. У 2023 році метою заходу було зібрати 50 тисяч євро для фонду «Leleka Foundation» на закупівлю 50 медичних наплічників із усіма необхідними медичними засобами для лікарів, які працюють у зоні бойових дій.

Я впевнений, що перша післявоєнна конференція матиме величезний успіх — ми зможемо запросити найкращих спікерів в Україну та зібрати учасників на офлайн-нетворкінг.

Як ти підбираєш спікерів та теми для цієї події?

Насамперед ми обираємо провідну тему для події. Вона обумовлена різними факторами — нагальними потребами української спільноти, а також всесвітніми трендами. Наприклад, у 2022 році тема була «Secure Our Future», у 2023 — «AI — Friend or Foe?». Під цю головну тему ми підбираємо провідних експертів цього напряму й запрошуємо їх виступити.

Також ми маємо багато спікерів, які виступають кожного року. Вони вже є нашими друзями, тож виступають навіть у певному сенсі амбасадорами та рекомендують нас своїм друзям, які теж подають доклади на виступ.

Наш програмний комітет своєю чергою відбирає найрелевантніші доповіді та формує лайнап спікерів. Далі починається цікавий процес — організація розкладу конференції. Оскільки спікери з різних країн та мають різні часові пояси, їм потрібно запропонувати зручний час для виступу. А також розписати стріми конференції таким чином, щоб доповіді по схожим темам не відбувались одночасно. Таким чином, учасник, який прийшов послухати, наприклад, про нові інструменти зміг би потрапити на всі тематичні виступи.

Чи є вже плани на конференцію Devoxx Ukraine 2024?

Насправді поки чіткого плану ще немає, ми з організаторами тільки починаємо обговорення. Але можу сказати, що конференція буде проходити й далі, тож раджу слідкувати за нашими анонсами.

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк