Пропустити навігацію EPAM

«Моя кар’єра в EPAM розвивалася доволі стрімко». Досвід Назарія Романківа

Назарій Романків

Lead Software Engineer, AWS Certified Solutions Architect - Associate
Фокус на рості
  • Delivery Management
  • Leadership Stories
  • Career Tips

Коли ти приєднався до EPAM і якими були твої основні обов’язки?

В EPAM я прийшов у 2019 році, ще будучи студентом університету. Спочатку у компанії я навчався на курсах для початківців і мав чудову можливість отримати знання за напрямком, який мене цікавив найбільше на

той час. Тоді я також працював із ментором, який ділився зі мною корисним досвідом та давав цінні поради. Мені дуже подобається, що в EPAM різноманітні курси можна проходити на платформі University Programs, а після їх закінчення компанія допомагає знайти свій перший проєкт. Так, згодом я отримав свою першу позицію як Junior Software Engineer на проєкті.

Як змінювалась твоя роль і обовʼязки протягом кар’єри в EPAM? Які навчальні програми допомагають тобі рухатися до визначених цілей?

Спочатку на позиції Junior Software Engineer я виконував багато технічних завдань і писав код. З часом мої обовʼязки змінювалися. Згодом, отримавши більше знань і досвіду та успішно пройшовши асесмент (оцінювання) на рівень middle, я почав додатково керувати програмою для junior-спеціалістів на платформі «Learn», а також брав участь у розробці курсів «Upskill» для новачків із Північної Америки. Будучи middle-спеціалістом, я продовжував шукати нові можливості для розвитку і також

активно займався позапроєктною діяльністю, зокрема, брав участь у різноманітних інтерв’ю та допомагав у проведенні аудиту додатку “Дія”.

Пізніше я покращив свої соціальні навички на внутрішній програмі «Soft Skills Plus» і  поступово почав виконувати більше управлінських завдань та активно залучатися у комунікацію із замовниками. Так я перейшов на рівень senior. Окрім цього, я також вивчав алгоритми і структури даних для того, щоб поглиблювати свій досвід за цим напрямком. Саме у цей період я отримав першу сертифікацію з AWS.

Моя кар’єра в EPAM розвивалася доволі стрімко і згодом я перейшов на позицію Lead Software Engineer на одному з найбільших рітейл-проєктів у Європі. Наразі я продовжую працювати на цьому проєкті, який значним чином покращив мої технічні і соціальні навички, а також уміння взаємодіяти із командою та представниками бізнесу. На проєкті я отримав можливість виступити у ролі Software Architect, що мотивувало мене розпочати навчання у Software Architecture School. Нещодавно я успішно закінчив цей курс і чекаю можливості пройти асесмент на позицію Software Architect, яке є обов’язковою умовою для затвердження нової ролі. Наразі на моєму проєкті я більше відповідаю за архітектуру у якості Software Architect. Мені дуже імпонує, що тут є досвідчені архітектори, до яких я завжди можу звернутися з будь-яким питанням і отримати компетентну відповідь та поради.

На додаток варто зазначити, що я також навчався на внутрішній програмі «Grow to Lead», яка допомагає розвивати лідерські навички. Крім цього, я брав активну участь у роботі центрів компетенцій та практик під час проведення аудитів, pre-sale активностей та допомагаю вирішувати проблеми, які виникають на інших проєктах. Нещодавно я також пройшов навчання за напрямком «Commercetools» і отримав дві сертифікації з AWS та одну сертифікацію з Terraform.

Наразі крім управління моїм основним проєктом я беру участь у розвитку додаткового внутрішнього проєкту з розробки вебверсії настільної гри у якості лідера команди та архітектора рішень. 

На твою думку, чи допомагає асесмент в EPAM у складанні власного плану зростання та досягненні мети?

У компанії застосовують стандартизований підхід до ассессменту, який, на мою думку, є правильним і потрібним. Кожен ІТ-спеціаліст, який прагне перейти на ту чи іншу позицію, може скласти план власного розвитку з урахуванням вимог, висунутих до відповідного рівня та ролі. Важливо зазначити, що в EPAM процес асесменту побудований таким чином, що він зменшує можливість конфлікту інтересів, оскільки комітет фахівців, які проводять асесмент, складається з інженерів із інших офісів та локацій/країн. Такий підхід забезпечує надання ними незалежної оцінки кандидатам. Асесмент проводиться англійською мовою протягом майже двох годин. 

Під час його проходження спеціалісти повинні розповісти про себе та свій досвід. Для того, щоб члени комітету змогли сформувати більш повний аналіз  кандидата, бажано надати їм зворотний зв’язок від колег, з якими вони співпрацюють на проєктах. Під час асесменту експерти ставлять питання для того, щоб проаналізувати соціальні та технічні навички кандидата та визначити відповідність вимогам щодо переходу на вищий рівень. У разі успішного проходження асесменту кандидат отримує відповідне визнання нового рівня кваліфікації та просувається кар’єрною драбиною. Однак, якщо співбесіда виявиться невдалою, кандидат отримає зворотний зв’язок від членів комітету з порадами щодо того, на що треба звернути увагу та що треба покращити.

Окрім технічних внутрішніх програм ти також доволі активно проходиш тренінги з розвитку соціальних навичок, як-от Emotional Intelligence, Time Management, Soft Skills Plus Program і Grow to Lead. Чи означає це, що ти готуєшся до ролі People-менеджера?

Я проходжу курси з розвитку соціальних навичок для того, щоб бути ще кращим лідером і менеджером на своїх проєктах, однак не маю цілі ставати People-менеджером. Наразі моя основна мета – розвиватися саме у ролі архітектора, успішно пройти відповідний асесмент та приділяти увагу членам моєї команди. Для мене важливо допомагати та сприяти успіху колегам, і тому я завжди готовий давати їм необхідні поради та допомагати формувати плани їх розвитку. 

Розкажи, будь ласка, про своє навчання у Solution Architecture School (SAS) від EPAM, яка лише віднедавна стала доступною для студентів зовнішньої EPAM Master's Program. Яка її структура та який результат отримують її слухачі?

Solution Architecture School (SAS) – всеохоплююча програма, яка триває майже дев’ять місяців і складається із лекцій, практичних завдань, тощо. Наразі навчання за цією програмою проходить в онлайн-форматі і передбачає як роботу в групах, так і самостійну роботу. Важливим аспектом навчання є те, що кожні два-три слухачі курсу мають виділеного для них ментора, Solution Architect з гарним досвідом роботи, який надає поради, пояснення, перевіряє домашні завдання та надає зворотний зв’язок.

Випускною роботою проходження цієї програми є розробка software architecture document, що складається із технічної і нетехнічної частин у відповідь на запит від замовника розробити певну систему. Програма SAS є дуже цікавою, однак доволі непростою, і тому не всім слухачам вдається її закінчити.

Викладачі приділяють багато уваги навчанню правильній роботі з клієнтами, стейкхолдерами, а також зазвичай багато уваги приділяється стилям архітектури та підходам, які застосовуються у побудові архітектури тощо. Так для мене стало певним відкриттям, що в архітектурі основна увага приділяється саме нефункціональним вимогам. Під час навчання я зрозумів, що різниця між позиціями лідер команди  і Solution Architect – дуже велика, оскільки підходи у роботі на них відрізняються. 

Після завершення програми у спеціалістів є можливість пройти асесмент на роль Software Architect, представляючи свою випускну роботу як артефакт для оцінювання.

Ти є активним співавтором у відкритих джерелах. Розкажи, будь ласка, що найбільше тебе цікавить у цій діяльності.

Раніше я більш активно залучався до створення контенту у відкритих джерелах, наприклад, стосовно фреймворку NestJS. Для мене найбільший інтерес полягає у тому, що будучи співавтором у відкритих джерелах, я можу зробити внесок в дещо більше, зокрема ділитися порадами про NestJS, яким користуються сотні тисяч інженерів. Окрім цього, я маю можливість познайомитись з інженерами з інших компаній і країн та дізнатись про їх підходи до вирішення тих чи інших проблем. Така активність є ще й додатковим плюсом у портфоліо інженера.

Крім цього, я також записую вебінари, на яких ділюся

знаннями та порадами за певними технічними напрямами. Запис одного з таких вебінарів на тему «Bun.js новий Node.js-killer?» можна подивитися на YouTube-каналі EPAM.

Розкажи, будь ласка, про центри компетенцій та практик в EPAM, та яким чином ти залучений у їх роботу. Чи допомагає це тобі у твоєму кар’єрному розвитку та які відзнаки ти вже отримав?

В EPAM є багато центрів компетенцій та практик, які відповідають за визначені напрями  та технології. Їх основне завдання полягає в організації курсів, активностей та розвитку інженерів за відповідними напрямами. До центрів компетенцій та практик входять  інженери, які завжди готові допомогти спеціалістам, що звертаються до них із будь-якими питаннями, як наприклад, проведення аудиту, pre-sale активностей, вирішення проблем на проєкті тощо.

Я вважаю, що залученість у роботу центрів компетенції надає мені, певно, найцікавіші активності за всю мою карʼєру і стовідсотково допомагає мені розвиватися.

Я маю декілька відзнак, зокрема JavaScript CC Top Contributor за внесок у роботу центру компетенцій та практик за напрямком JS. Також я маю відзнаку як DEP Superior

Contributor за надання допомоги під час проведення pre-sale активностей, імплементації внутрішніх проєктів та роботи у якості ментора. Найважливішою відзнакою, яку я отримав нещодавно у рамках щорічної програми визнання ІТ-спеціалістів від нашого СЕО, є EPAM impact. Такі винагороди мотивують мене значним чином, оскільки мої старання помічають та визнають.

Розкажи, будь ласка, про свій вклад до проведення проєктного аудиту “Дії”. Якими були твої функції?

EPAM доволі активно долучається до розробки різних державних додатків та реєстрів, а волонтери компанії сприяють діджиталізації країни в цілому. Компанія розробляла першу версію “Дії” і наразі на етапі, коли додаток перейшов у розробку іншої компанії, EPAM за необхідності проводить відповідні аудити. Я долучився до команди, яка проводила аудит додатку та допомагала вирішити існуючі проблеми та покращити його. “Дія” має мільйони користувачів в Україні і за кордоном, що створює певні випробування для розробників, а отже, потребує якісної перевірки та оцінки функціоналу для забезпечення можливості масштабування додатку. Ось до цих робіт я і був залучений.

Чому асинхронний код став трендом?

За останнє десятиліття асинхронне програмування стало дуже популярним підходом. Однак, чи замислювалися ви коли-небудь, чому ми замінили виконання синхронного коду - асинхронним? Давайте зануримося глибше в цю тему та дізнаємося, чому ми зробили такий перехід, а також проаналізуємо плюси та мінуси асинхронного програмування.

Автор: Назарій Романків

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк