Пропустити навігацію EPAM

Як успішно скласти сертифікацію від Microsoft

Микола Синільник

Lead Systems Engineer
Лайфхаки
  • DevOps

В EPAM Україна триває велика ініціатива "Make an impact: EPAM UA Azure Certification", мета якої — збільшити кількість спеціалістів, які мають сертифікати Microsoft серед ЕРАМ-ерів в Україні. У Миколи Синільника, Lead Systems Engineer в EPAM, уже є 26 сертифікацій. Спеціаліст поділився своїм досвідом складання сертифікацій та підготовки до екзаменів, а також дав практичні поради тим, хто поставив за мету здобути сертифікати Microsoft.

Про експерта та мотивацію до складання сертифікацій

Микола в EPAM уже 5 років, наразі обіймає посаду Lead Systems Engineer. Працює на двох проєктах, на одному із них виконує роль Team Lead, керує декількома командами, пов’язаними з операціями в інфраструктурі клієнта.

Першу сертифікацію Микола пройшов ще у 2013 році, тож, можна сказати, що на отримання 26 сертифікацій пішло понад десять років. Але більша частина з них отримана за останні 5 років співпраці з EPAM.

Водночас із сертифікатами рівня "expert", з якими Микола працює частіше, він також має декілька сертифікацій рівня "fundamentals" із різних технологій. Мотивацією для їх отримання стало бажання розширити свої знання в суміжних сферах та ознайомитись із базовим функціоналом деяких сервісів. Що також допомагає краще пріоритизувати завдання, особливо у випадках взаємодії між різними командами.

Мотивацією для проходження першої сертифікації стало звичайне бажання здобути нові знання у сфері технологій. На той час Микола працював в одному з українських банків на посаді спеціаліста з підтримки користувачів (user/endpoint support) і вирішив піти на ІТ-навчання. Найпростішими й найдоступнішими йому тоді здавалися мережеві технології. Пройшовши навчання в академії Cisco він зміг потрапити в інфраструктуру. Тож коли в банку з’явилася вакантна роль спеціаліста з інфраструктури, йому запропонували перейти в цей напрям.

У той момент прийшло розуміння, що навчання і сертифікація — це важливо насамперед для себе, але також це допомагає привернути до себе увагу і зробити своє резюме більш привабливим для роботодавців.

В одній із компаній у Миколи була можливість навчатися в офіційних сертифікованих навчальних центрах із технологій Microsoft, там він здобув перші базові сертифікати. Водночас у компанії почав розвиватися напрям Cloud (Office 365 та Azure), у якому він бачив для себе перспективу в роботі із сервісами Microsoft Cloud і теж сертифікувався. Власне, із цими навичками й прийшов в EPAM на інтерв’ю до клієнта, який шукав спеціаліста із цих технологій. Дізнавшись про наявність сертифікатів, інтерв’юєри поставили буквально кілька запитань, щоби перевірити володіння цими навичками, та загалом усе пройшло досить просто та швидко.

Кар’єрний шлях в EPAM від Senior-позиції до Lead-позиції також супроводжувався сертифікацією. Була також домовленість із People-менеджером про побудову PDP-плану (плану персонального кар’єрного розвитку), який матиме в собі кілька сертифікацій. Зазвичай, після його виконання Микола мав підвищення компенсації.

Тут варто ще уточнити, які саме сертифікації це були. Звичайно, якщо хтось спробує скласти Azure Administrator, Azure DevOps, Azure Architect та Azure Developer за короткий проміжок часу без практичного досвіду, то це, скоріш за все, нереалістично. У випадку Миколи це були сертифікації з Microsoft 365, з Microsoft Identity, Exchange, Teams, тобто ті сервіси, з якими він мав непоганий практичний досвід. Складений PDP на той час не передбачав отримання сертифікації з абсолютно нових для Миколи технологій.

Для того, щоб опанувати нові навички, експерт радить мати час на підготовку, в ідеалі — не менше трьох місяців для одного екзамену. Якщо сертифікація має два екзамени, то краще брати чотири місяці, по два місяці на екзамен.

Зараз у Microsoft із цим простіше: майже кожен екзамен веде до сертифікації. Раніше було не так — деякі сертифікації вимагали скласти до п’яти екзаменів.

Звичайно, трапляються і невдачі. У практиці Миколи був екзамен, який він не здав із досить прикрим результатом у 693 бали (межа успішності дорівнювала 700). Але це в будь-якому випадку теж гарний досвід, бо мотивує краще готуватися.

До речі, про мотивацію. Микола зізнається, що в цьому випадку чарівної пігулки немає. Завжди бувають ситуації, коли навіть поставлена ціль не гарантує складену вчасно сертифікацію. З того, що може допомогти й мотивувати вчитися — це поставити собі той дедлайн, який неможливо буде потім змінити. Наприклад, забронювати екзамен на певну дату через 2–3 місяці після старту навчання. Тоді з’являться розуміння, що якщо ви вчора нічого не вчили, то сьогодні маєте обов’язково виділити на це годинку.

Також допомагає скласти собі розклад для навчання. Не потрібно брати на себе забагато й намагатися вчитися щодня по 3–4 години, бо такий процес може дійсно призвести до вигорання. Тому виділіть 1–2 години через день, а також 2–3 додаткові години на вихідних. Це допоможе тримати баланс між роботою, навчанням, особистим життям і на сьогодні, на жаль, війною теж.

Сертифікація — це не так складно, коли вже є практичний досвід. Перші три сертифікації можуть бути складними, але кожна наступна дається легше. Бо з кожним разом ви будете почувати себе більш впевнено та бути більш підготованим.

Також у багатьох сертифікаціях можуть повторюватися теми. Якщо, наприклад, узяти базову сертифікацію Azure Administrator (AZ-104), вона міститиме певні питання з Azure Active Directory, як одного з базових сервісів, які потрібно розуміти. І якщо взяти ще додаткові сертифікації, наприклад, Azure Security Engineer (AZ-500) або Microsoft Identity та Access Administrator (SC-300), то всі вони мають у собі питання про Azure Active Directory (Entra ID) — десь більше, а десь — менше, десь — трохи інший контекст. І таких прикладів багато.

Про організаційні моменти складання екзамену

Що стосується місця проведення екзамену — раніше потрібно було складати офлайн у центрах сертифікацій або навчальних центрах. Наразі ще з ковідних часів, коли офлайн був недоступний, популярності набув онлайн-формат (здача вдома), але вимоги досить суворі. Потрібна окрема кімната, чистий стіл, щоб на ньому нічого, крім ноутбука не було — ніяких додаткових речей, телефонів, смартгодинників тощо. За пів години до початку екзамену потрібно пройти чекін-процес. Це верифікація особистості, потрібно зробити кілька фото приміщення, у якому буде проходити екзамен, з різних ракурсів (це зазвичай 4 ракурси), треба зробити селфі, фото документа — це або закордонний паспорт, або водійське посвідчення, і далі запускається певна програма, яка блокує всі інші застосунки, що можуть бути на комп’ютері, усе має бути закрито, вона це перевіряє. Зазвичай перед початком екзамену підключається асистент, який може попросити показати робоче приміщення ще раз через камеру: взяти ноутбук, покрутити, показати, що на столі нічого немає. Можливо, він просто привітається, побажає успіху і все, буває різне.

Якщо є необхідність, то екзамен можна перенести за 24 години до його початку. Якщо ви заздалегідь розумієте, що ви або не достатньо підготувались, або якісь інші обставини — переносьте. А от що стосується пропуску екзамену, то тут доведеться внести додаткову плату.

Якщо під час екзамену щось пішло не так із технічної точки зору, то важливо зберегти ID екзамену. За цим ID служба підтримки може подивитися весь трекінг того, що відбувалося. Також із самого початку і впродовж усього екзамену буде доступна форма виклику асистента — вікно чату, у який можна звернутися, написати про певну проблему чи, навпаки, асистент може звернутися до вас, якщо щось йому не подобається, тому що камера завжди увімкнена й за вами спостерігають.

У Миколи була ситуація, коли під час екзамену в чат написали, що він якось дивно повертає голову, а він насправді просто читав питання і потім поринав у думки й дивився в стелю. Потім довелося показувати, що підказок насправді ніде немає.

Екзамени у Microsoft можуть бути поділені на кілька частин. Перша частина називається case study — це дуже великий опис інфраструктури й до нього є приблизно 10 питань. Серед них ви без проблем можете переходити від одного питання до іншого, але коли ви завершуєте case study, то до них повернутися вже не можна. Далі з’являється основний блок питань — від 30 до 50, зазвичай приблизно 45. І там можна переходити між усіма питаннями. Якщо тут є питання, на яке ви не знаєте відповіді, можна ставити помітку «рев’ю», а наприкінці екзамену буде можливість повернутися до цих питань. Буває, що далі в інших питаннях можна знайти відповідь на попередні. Наприклад, може бути питання, який storage account (сервіс збереження даних) потрібно використати, коли потрібно гарантувати доступність у момент відключення якогось дата-центру, й от цю відповідь людина, яка складає екзамен, не знає. А далі прямо в питанні з іншої теми може бути якесь формулювання на кшталт: клієнт використовує storage account ось такого типу, щоб гарантувати відмовостійкість, підкажіть аналогічний сервіс для віртуальної машини. І ви бачите, що в цьому питанні є відповідь на те попереднє.

Розраховувати на те, що відповіді будуть на всі невідомі питання, не варто, все-таки треба вчити. Але такі ситуації бувають, і питання, на які не знаєте відповіді зараз, краще помічати на рев’ю і ще раз на них подивитися наприкінці. Ось такий невеликий лайфхак.

Висновки

Щоб успішно скласти іспит і здобути сертифікацію треба, по-перше, гарно готуватися. Підготовка може бути різною. Насамперед у Microsoft зараз є гарний портал Learn. Його, можливо, буде недостатньо для людей, які зовсім без досвіду, але все-таки він покриває всі теми, і те, що важко зрозуміти, краще спробувати зробити самому, наприклад, зареєструвати безплатний Azure. Також можна користуватися тестовими питаннями від Microsoft.

Також Микола використовує для підготовки річну передплату на Cloud Guru з лабораторними роботами, тестовими екзаменами, відеотренінгами. Там можна виконувати й практичні тести. 

Про те, як суміщати роботу на проєкті й підготовку до сертифікації

Якщо відштовхуватися від плану «один екзамен — три місяці», то часу на підготовку зазвичай достатньо. Також це залежить від типу сертифіката. Якщо ви дотичні до тих технологій на проєкті, сертифікацію з яких ви хочете складати, то проєктні завдання навіть допоможуть підготуватися, тому що коли ви читаєте теорію і маєте змогу подивитися на інфраструктуру клієнта, ви можете побачити, як це дійсно зроблено і зрозуміти, чому саме так зроблено — це дуже допомагає. У такому режимі підготовка може бути навіть швидшою. Якщо з якихось причин у клієнта немає цих технологій у проєкті чи взагалі, наприклад, хтось собі обрав Azure Administrator сертифікацію, а клієнт використовує Google Cloud чи AWS, то тут, звісно, буде важче, тому що нема змоги подивитися на реальні приклади. Завжди потрібно шукати можливість попрактикуватися — наприклад, зареєструвати собі пробну версію Azure зі спонсорськими 200 доларами від Microsoft і спробувати це зробити. Звісно, тут також треба врахувати особисті здібності до навчання, тому що дві людини, які не знають технологій, будуть навчатися по-різному — комусь це дається легше, комусь важче. Однак, якщо у вас є ціль та мотивація — усе вдасться!

Не забувайте слідкувати за нашими новинами, в EPAM безліч цікавого і корисного. Робити це зручно на наших сторінках у Facebook, Twitter, Telegram або Youtube, а ще радимо заглядати у розклад наших подій на сайті у відповідному розділі — Календар подій.

І, як завжди, дякуємо, що ви з нами!

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк