Пропустити навігацію EPAM

«Переосмислення і пріоритизація допомагають уникати вигорання» Досвід Світлани Іваницької

Світлана Іваницька

Experience Design Manager
Фокус на рості
  • Design
  • Career Tips

Світлана Іваницька з EPAM вже понад дванадцять років. За цей час вона перейшла з напряму Front-end розробки в напрям Experience Design і сьогодні виконує роль Experience Design Manager. 

Під час цього інтерв’ю вона розказала про старт кар’єри, зміну напряму, підхід до навчання та правила, якими керується під час роботи з людьми. 

Почнемо зі старту твоєї кар’єри в EPAM, розкажи, будь ласка, про свій досвід та обов’язки на той момент.

До EPAM я приєдналась на позицію Middle Front-end інженерки у 2011 році. З того часу почався мій кар’єрний шлях в компанії. Я активно працювала на проєкті й долучалась до ініціатив свого юніту та компанії. Це допомогло мені поступово вирости до Senior-позиції, а згодом і до Team Lead. Одна з активностей, у які я була залучена, — це розвиток напряму Front-end в компанії. Я відповідала за створення та організацію одного із перших курсів від EPAM University для початківців, а також була відповідальна за процес найму спеціалістів після курсу. Наступна моя роль - Software Engineer Manager, водночас я продовжувала розвивати Front-end юніт, який в той час налічував понад вісімнадцять спеціалістів.

Через деякий час я взяла паузу для догляду за дитиною і після повернення вирішила змінити напрям — перейшла в UX-дизайн

Розкажи більш детально, чому ти вирішила змінити напрям?

Насправді ще працюючи з Front-end, мені було цікаво взаємодіяти саме з інтерфейсом продукту, тобто з тим, що бачить користувач. Коли я починала кар’єру, напрям дизайну в Україні був не дуже розвинений. Можливостей для навчання було досить мало, відкритих позицій для дизайнерів - небагато. В основному це були позиції для графічних дизайнерів, зовсім не те, що мене цікавило. Тож коли випала нагода змінити напрям — я нею скористалась.  

Як в EPAM відбувається перехід з одного напряму в інший?

Частіше за все, якщо спеціаліст хоче перейти в інший напрям в рамках компанії, йому потрібно пройти відповідне оцінювання (асесмент процес) на бажану позицію. До цього звичайно треба готуватись і здобувати потрібні навички. Для цього можна пройти різні навчальні програми всередині компанії. Також можна працювати з ментором, який скерує в правильному напрямі, а паралельно отримувати релевантний досвід, наприклад, виконуючи суміжні ролі на проєкті або шукати інші активності. 

В момент зміни напряму я вже була добре знайома з дизайном. А також у мене були розвинені менеджерські навички, тому перша позиція в дизайн-напрямі стосувалась управління та координації команди спеціалістів. Паралельно із тим я працювала з ментором і поглиблювала свої технічні навички. Тож через деякий час я перейшла на проєкт вже в ролі Design Manager.

Що стосується управлінських навичок — в який момент своєї кар’єри ти стала менеджером і як здобувала ці навички?

Управлінські навички я почала розвивати ще тоді, коли долучалась до ініціатив компанії та допомагала розвивати свій юніт. Можна сказати, що я почала реалізовувати себе як лідера саме з цього. Я почала керувати внутрішніми проєктами, багато часу приділяла координації навчання у лабораторії. Після цього почала керувати командами на бізнес-проєктах. В той час у мене з’явився перший юніт розробників, який налічував близько п’ятнадцяти спеціалістів. Цей досвід дуже допоміг мені, коли я вирішила перейти в напрям дизайну — мені одразу довірили юніт із вісімнадцяти дизайнерів. Наразі я виконую роль Design Head для східних локацій EPAM Україна з 35+ спеціалістів. 

Який у тебе підхід до навчання? Які ресурси та інструменти ти використовуєш?

Я люблю працювати з менторами, тому що вважаю цей шлях найшвидшим для досягнення бажаного результату. Дуже класно, коли є експерти, які одразу можуть вказати на прогалини в знаннях і правильно скерувати. Водночас я періодично проходжу навчальні програми на порталі Learn (внутрішній портал EPAM) та зовнішні курси (такі як Coursera, Linkedin Learning, NNG тощо). Вважаю, що навіть якщо у спеціаліста багато управлінського досвіду, ці навички теж потрібно постійно вдосконалювати для того, щоб бути результативнішим у спілкуванні з колегами та клієнтами.

Розкажи про свої найбільші кар’єрні виклики?

Перший виклик, з яким я зіткнулась, — це старт внутрішньої лабораторії EPAM University для інженерів Front-end. Перелік активностей включав чимало: опрацювання навчальних матеріалів, підбір команди викладачів та координаторів, побудову процесу колаборації, навчання спеціалістів та, зрештою, влаштування їх на проєкти.

З недавніх викликів - досвід роботи на минулому проєкті в ролі Portfolio Design Head. В рамках цього проєкту переді мною стояла складна задача — побудувати робочі процеси для вдалої колаборації всіх зацікавлених сторін - як команди, так і стейкхолдерів. Необхідно було покращити роботу дизайн-команди на всьому портфелі, а також побудувати дизайн-стратегію. Для мене було важливим те, що в результаті замовник отримав найкраще рішення, яке найбільше відповідає його бізнес-цілям. За останній час це було для мене одним з найскладніших завдань, але знайшовши рішення, я отримала дуже цінний досвід. 

А як щодо позапроєктних активностей?

Наразі відбувається трансформація багатьох процесів у нашому дизайн-юніті, де я залучена в цю діяльність. В рамках цих трансформацій я продовжую займаюсь стафінг-процесом, тобто підбираю проєкти для спеціалістів зі своєї команди. Трохи раніше, коли процес найму був більш активним, я також була залучена в організацію процесу найму для нашого юніту в ролі технічного інтерв'юера та Compensation-менеджера. Брала участь в процесі підвищення кваліфікації спеціалістів, які безпосередньо проводять технічні інтерв’ю. Наразі цей процес трансформується в більш глобальний на рівні всього дизайну-напряму в EPAM Україна. Ще я брала участь у менторських програмах як ментор або так званий «skill advisor» для дизайн-спеціалістів, а також виступала

експерткою під час асесментів. Останні декілька років я активно беру участь в OKR (Objectives and Key Results) в рамках центру компетенцій дизайн-напряму. Ми маємо декілька цілей для розвитку дизайн-дисципліни в компанії та активно працюємо в напрямку інтеграції нашого юніту в глобальні процеси EPAM Україна.

Періодично я виступаю спікером на внутрішніх та зовнішніх подіях, які організовує наше ком’юніті. До речі, вміння гарно презентувати — дуже корисна навичка, яка може допомогти “продати” свої ідеї або нові рішення клієнту, тож планую і далі в цьому розвиватись.  

Навіщо на твою думку варто брати участь в позапроєктних активностях в EPAM?

Це дозволяє спеціалісту отримати додатковий досвід, розвинути навички, які наразі неможливо здобути на проєкті.

Це також відображається у визнанні спеціаліста та заохочується зі сторони компанії. Участь в позапроєктних активностях допомагає кар’єрному зростанню — ви можете розвивати свої технічні та соціальні навички. А це своєю чергою - сприяє підвищенню професійного рівня. Тому я рекомендую колегам концентруватися не тільки на поточних проєктах, а використовувати інші можливості для кар’єрного розвитку. 

Така участь також допомагає розвивати дизайн-практику в компанії і вибудовувати більш ефективні процеси взаємодії, які зі свого боку допомагають спеціалістам отримувати якісне навчання та професійно зростати в компанії. Завдяки цьому ми як компанія можемо бути ефективними в ролі бізнес-партнера. 

Розкажи ще трохи про свої професійні плани на найближчий рік?

Зараз на фоні глобальної та економічної кризи багато хто задумався над тим, куди рухатися далі, зокрема і я. Точно планую розвиватися в напрямі дизайн-менеджменту і продовжуватиму підвищувати свої технічні та управлінські навички. Якраз проходжу глобальну сертифікацію з дизайну від Nielsen Norman Group. Для мене важливо бути фахівцем у всьому, що я роблю та постійно вдосконалювати свої вміння. 

Як ти знаходиш баланс між робочим процесом та особистим життям?

Зізнаюсь, що іноді з цим досить непросто, особливо зараз. Але я намагаюсь розставляти пріоритети та завжди оцінювати, що наразі є важливим та може допомогти мені досягнути поставлених цілей. Деякі речі я делегую своїй команді, а деякі — тільки вчусь делегувати. На мою думку, у багатьох керівників часто виникають складнощі з тим, щоб вчасно відпустити певні завдання та дати змогу іншим колегам професійно зростати.

Раджу окремо виділяти час на планування, бо знаю, що під час активного робочого процесу та рутинних задач, ресурсу на це не завжди вистачає. Моя особиста рекомендація — робіть паузи, щоб переосмислити, де ви є зараз і що в пріоритеті на даний момент, перш ніж рухатися далі.

Переосмислення і пріоритизація допомагають уникати вигорання. Я також продовжую працювати над вдосконаленням цих вмінь. За останній час почала цінувати час на природі, люблю поїздки в гори та дозвілля з сім’єю. Це дає мені змогу відновитись. Без відпочинку я не можу бути продуктивною та показувати гарний результат.

Наостанок поділись, будь ласка, правилами, якими ти керуєшся у своїй роботі?

Перш за все, я орієнтуюсь на стосунки між людьми. Якісна комунікація між всіма учасниками робочого процесу завжди допомагає отримати більш якісний та гарний результат. Тому я завжди намагаюсь бути відкритою та орієнтованою на взаємодію. А також завжди допомагати колегам та підтримувати свою команду.

Для мене важливо дотримуватися принципу систематичності та відповідальності. Я вірю в ефективність планування та дотримання термінів, що й собі сприяє успішному вирішенню завдань. Крім того, постійний розвиток і вивчення нового є невіддільною частиною моєї робочої філософії. Я прагну підтримувати позитивну атмосферу в команді,

сприяти творчому підходу до задач та взаємній підтримці. Загалом, відповідальність, комунікація і постійний процес самовдосконалення є ключовими принципами, які допомагають мені досягати успіху в роботі.

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк