Пропустити навігацію EPAM

«Найбільші виклики на кар’єрному шляху формують підвалини для майбутнього зростання спеціалістів». Досвід Михайла Іваницького

Михайло Iваницький

Senior Cloud Engineering Manager, Delivery Manager
Фокус на рості
  • Delivery Management
  • Leadership Stories
  • Career Tips

Коли ти приєднався до EPAM, і якими були твої основні задачі?

В EPAM я прийшов у 2016 році як проєктний менеджер і одразу отримав роль People-менеджера DevOps-юніту у Харкові. До того я уже мав багато років досвіду роботи за напрямками проєктного менеджменту та бізнес-аналізу. У ролі People-менеджера я

займався розвитком підрозділу, який на початку складався із десяти спеціалістів, однак, за п’ять років збільшився і налічував уже 240 людей.

Як змінювалася твоя роль і обовʼязки протягом кар’єри в EPAM?

Коли я розпочав свою кар’єру в EPAM, моїми першими обов’язками був аналіз відповідності завдань на проєктах потребам розробників з точки зору їх розвитку. Також я допомагав у підборі спеціалістів для мого юніту і проводив співбесіди разом із технічними експертами.

Майже одразу я також зайняв позицію проєктного менеджера і управляв командою з семи розробників. На додаток я також був координатором програм навчання з CDP (Career Development Program) від рівня junior до senior. Я відповідав за формування програми, а також підбирав лекторів та менторів, які проводили навчання та підготовку. Пізніше я долучився до проведення асесментів та

почав допомагати готувати кандидатів до них. Наразі я очолюю асесмент-комітет за напрямками Сloud і DevOps.

З часом кількість моїх обов’язків та обсяг відповідальності на проєктах зростали. Зараз я виконую роль Delivery Manager на проєктах з понад сімдесят людей. Як People-менеджер наразі я управляю юнітом, чисельність якого збільшилася з десяти до двохсот людей. Таким чином я поєдную виконання функцій проєктного менеджера, Delivery Manager, Service Delivery Manager та People-менеджера.

Окрім цього, на моєму поточному проєкті я також виконую цікаву роль Practitioner in Government Technology Excellence. У минулому році у співпраці з урядом України ми з командою створили електронну платформу для надання державних послуг. Цього року ми працюємо над створенням подібної open-source платформи, яку зможемо демонструвати для іноземних держав, які зацікавилися нею. Зі свого боку вони можуть виступити замовниками цієї програми для її подальшої інтеграції у себе на місцях.

Розкажи про процес асесменту (оцінювання перед переходом на іншу позицію) в EPAM. Чи допомагає він у кар’єрному зростанні ІТ-спеціалістів?

Як я зазначав раніше, я є головою асесмент-комітету за напрямками Сloud і DevOps, отже, беру безпосередню участь у цьому процесі. Асесмент проводиться для оцінювання рівня внутрішніх кандидатів у відповідності до вимог, висунутих до бажаних ролей. Кожен ІТ-спеціаліст, який прагне кар’єрного розвитку, може ознайомитися з ними, скласти відповідний план, а також попрацювати із ментором, щоб краще підготуватися і отримати цінні поради.

Під час асесменту кожен кандидат повинен презентувати себе, свої досягнення і знання, а також надати комітету з оцінювання необхідні

напрацьовані артефакти та сертифікати. Під час оцінювання члени комітету аналізують увесь досвід спеціаліста, а також уміння представити себе та свої досягнення, і приймають відповідне рішення.

В EPAM працює величезна команда професіоналів, і тому всі підходять до процесу асесменту серйозно і відповідально. Його цінність полягає у тому, що готуючись та проходячи його, спеціалісти стають більш зрілими та отримують нові додаткові навички, які можуть згодом застосовувати на практиці.

Які навички і знання необхідні для переходу в менеджмент? Які тренінги проходив ти та якими будуть твої рекомендації?

До приходу в EPAM я уже мав менеджерський досвід та проходив тренінги за методикою Адізеса. Для всіх бажаючих перейти у менеджмент я дуже рекомендую прочитати книги Адізеса, адже у них він чудово роз’яснює ключові ролі керівника і надає цінні поради. Також ще до того, як я прийшов працювати у компанію, я закінчив зовнішні курси з проєктного менеджменту у Харкові.

EPAM надає безліч можливостей для навчання своїх спеціалістів, зокрема, безкоштовний доступ до курсів на LinkedIn Learning. На початку я вивчав підходи до побудови ІТ-процесів за програмою ITIL. Згодом я отримав

сертифікацію PSM 1 як Scrum Master і після цього формував Scrum-команди на проєкті. Також я маю сертифікацію PMP як Project Management Professional.

Коли я почав виконувати роль Delivery Manager, мені потрібно було створити governance-фреймворк для багатьох команд. Для цього я пройшов дві внутрішні програми в EPAM і отримав два сертифікати SAFe і SAFe Scrum Master. Додатково я також готуюся пройти ще одну таку навчальну програму для того, щоб отримати сертифікацію SAFe Product Owner та розуміти і аналізувати потреби клієнта ще краще.

Я постійно навчаюся як на внутрішніх, так і на зовнішніх програмах і вважаю такий підхід невід’ємною частиною кар’єрного розвитку. Я проходив програму Amazon Foundations і зараз готуюсь отримати сертифікацію Amazon Solution Architect. Нещодавно я також пройшов тренінг з Open AI, оскільки ми активно використовуємо штучний інтелект на проєкті, і я переконаний, що обсяг його застосування у майбутньому буде лише зростати.

Розкажи, будь ласка, про Managers’ Mentoring Program і свій досвід роботи із ментором. Чи допомагає менторство у побудові кар’єри?

Програма менторства відіграє дуже важливу роль у формуванні і розвитку спеціаліста. Варто зазначити, що не всі навчальні програми можуть надавати відповідний рівень інформації для того, щоб допомогти спеціалісту з тим чи іншим питанням. У таких ситуаціях дуже допомагає робота із ментором, фахівцем, який пройшов подібний шлях і може надати потрібні практичні поради.

Колись я теж проходив подібну програму як менті, і вважаю цей досвід дуже корисним. Разом із менторами ми аналізували мої обов’язки, формували KPI та план розвитку. Після наших зустрічей я структурував свій досвід, визначав свої прогалини

і як я можу їх покращити. Водночас я також готувався до асесментів, зокрема, формував фінальні презентації та погоджував їх з менторами. Мені вдалося всі асесменти пройти успішно, і тому вважаю цей досвід роботи із менторами надзвичайно корисним.

Я уже неодноразово виступав у ролі ментора, завжди орієнтуючись на PMP-фреймворк. Так, я ціную досвід менторства та удосконалення навичок проєктних менеджерів у рамках вимог EPAM.

Розкажи, будь ласка, про свій попередній досвід управління внутрішньою engineering-спільнотою в EPAM. Чим вона корисна для ІТ-спеціалістів?

Участь у роботі engineering-спільноти допомагає спеціалістам розвиватися професійно. Як колишній голова спільноти, я брав активну участь та щороку визначав фокус основної діяльності спільноти на рік. Одного разу перед нами стояло завдання розвинути на перевести сімдесят junior-спеціалістів на рівень middle за рік. Для цього ми сформували групу лекторів зі спеціалістів рівнів middle та senior, які розповідали про свій шлях та проблеми, які виникали на їх шляху, а також, як вони з ними справлялися. Щомісяця ми готували по дві-три навчальні промови для наших junior-спеціалістів і таким чином розширювали їх розуміння про нові ролі не

лише через отримання теоретичних знань і опанування технологій, а й через аналіз практичного досвіду колег. Також ми проводили навчальні програми CDP, на яких ментори ділилися своїм досвідом із junior-спеціалістами. Через рік ми успішно перевели їх на рівень middle.

У нашій спільноті були періоди, коли потрібно було проводити заходи, присвячені темі виходу нової технології, яка набирала популярності. Моїм завданням було знайти людей, які знаються на цій темі та можуть розповісти про неї іншим. Я відповідав за розробку структури програми, а також формував список потенційних учасників таких заходів, які мали бажання навчатися.

Окрім цього, дана спільнота займається і проведенням зовнішніх заходів. Одного разу перед нами стояло завдання сформувати єдине бачення system-інженера в EPAM та на ринку в цілому. Логіка такого підходу полягала у тому, щоб інші компанії готували інженерів так само, як і в EPAM, і ми могли співпрацювати з різними клієнтами на більшій кількості проєктів.

Що ти можеш назвати своїм найбільшим викликом під час твоєї карʼєри в EPAM?

Найбільші виклики на кар’єрному шляху формують підвалини для майбутнього зростання спеціалістів. Впродовж моєї роботи в EPAM мій рівень відповідальності постійно зростав – від виконання операційної діяльності до вирішення стратегічних питань у різних локаціях та за різноманітними практиками.

Моє кар’єрне зростання в компанії відбувалося гармонійно. Мені імпонує працювати з командою професіоналів, до яких я завжди можу звернутися з будь-яким питанням і отримати на нього відповіді якісно і швидко.

Однак, найбільшим викликом під час роботи для мене є необхідність поєднувати кілька паралельних активностей та процесів, для чого часто доводиться докладати багато зусиль. У таких випадках важливо утримувати баланс, уникати «вигоряння» та брати перерви для того, щоб набиратися сил і відновитися. Також для мене важливо займатися спортом для того, щоб тримати себе в формі. Впродовж останніх трьох років я почав бігати і в цьому році вже пробіг марафон. Більш того, тут підтримують спортивні ініціативи, і цьогорічні кілометри EPAM-ерів компанія конвертувала у донати для захисників.

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк