Пропустити навігацію EPAM

Костянтин Северенчук, Director, Technology Solutions в EPAM: про зміну напрямів та професійний ріст

Костянтин Северенчук

Director, Technology Solutions
Фокус на рості
  • DevOps
  • Solution Architecture
  • Career Tips

Костянтин Северенчук приєднався до компанії EPAM з 2009 року. За цей час він двічі покидав компанію і двічі повертався. Зараз він обіймає посаду Director у напрямі Technology Solutions. У цій статті він розповідає про свої обов’язки та досягнення, про співпрацю з Amazon та мотивацію для професійного розвитку.

Розкажи про те, коли ти приєднався до EPAM та про досвід, який мав на той момент?

Я почав співпрацювати з компанією у 2009 році. До цього я мав досвід роботи в продуктовій компанії. Там я виконував обов’язки support-інженера. Львівський офіс цієї компанії закрився і керівництво прийняло рішення рекомендувати деяких спеціалістів до співпраці з EPAM. Власне, я потрапив у їхнє число. Єдиною умовою для мене стало пройти курси, які тривали два місяці. Після цього я почав свою кар’єру в компанії в ролі інженера з мануального тестування. Для мене це було щось геть нове, але досить цікаве.

Як далі відбувався твій професійний розвиток?

Насамперед хочу сказати, що великою перевагою сервісної компанії є те, що в спеціалістів є змога попрацювати з різними клієнтами та сферами бізнесу. Кожна зміна проєкту надає нового досвіду. Під час роботи на другому проєкті в EPAM, я вже набув нового досвіду й повернувся до обов’язків адміністрування, але в іншому форматі. Я займався адмініструванням потенційних помилок і мав визначити, у чому конкретно полягає проблема. Третім моїм проєктом стала компанія зі сфери виробництва спортивного одягу і взуття. Тут мене очікував новий виклик — я мав зробити систему автоматизації CI/CD-процесів. У 2011 році це було принципово новою практикою, яка лише починала свій розвиток. Наша команда складалася із Build-інженерів та True-адміністраторів. Я належав до перших, але мав також навички адміністрування. Тож міг виконувати певні завдання без залучення адміністраторів. Цей досвід став для мене дуже допоміжним для моїх майбутніх проєктів. Після цього я взяв паузу й пішов з EPAM. Це стало поштовхом для того, щоб навчитися працювати з хмарними провайдерами. У цьому плані моїм флагманом і основною специфікацією залишається Amazon.

Після повернення в компанію, моїм проєктом стала компанія зі сфери страхування. Ми з колегою за два тижні написали повністю автоматизоване розгортання та згортання коду AEM (Adobe Experience Manager), використовуючи водночас конфігураційний менеджмент. Тут маю зазначити, що я все ближче і ближче наближався до DevOps-напряму. Далі мені запропонували організувати менторську програму для системних інженерів. На таких спеціалістів був дуже великий попит, але, на жаль, цим навичкам майже ніде не навчали, тож ми мали зробити це одними із перших. Наразі ця програма досі є в компанії та далі розвивається. Зараз вона має назву Global DevOps Mentoring Program.

Приблизно в цей же час я пройшов асесмент на позицію Lead-інженера. Мої знання на той час розвивались у більш технологічному напрямі.

У 2015 році я знову пішов із компанії на короткий термін, а після цього повернувся на позицію Systems Architect. Мій наступний проєкт був пов’язаний із міграцією даних. Ми допомогли клієнту повністю перенести три дата-центри, повністю перебудували та повністю автоматизували їх. Для мене це був досить важкий у реалізації проєкт, на якому я працював півтора року. Але водночас уся команда отримала задоволення від технологічної складової проєкту, а для мене це стало потужним поштовхом для розвитку моєї кар’єри в архітектурному напрямі.

Наступним проєктом стала компанія зі сфери ритейлу. Мене запросили туди на фазі Discovery і я мав допомогти з побудовою систем моніторингу автоматизації та сапорту. За пів року ми з командою реалізували все настільки якісно, що інші департаменти компанії-клієнта почали також використовувати наш код.

Моя кар’єра тим часом далі розвивалася і я вже був архітектором другого рівня в компанії та готувався до асесменту на третій рівень. У цей час з’явився новий великий проєкт, метою якого була багаторівнева digital-трансформація компанії-клієнта. Я очолив команду із п’яти архітекторів і разом ми побудували landing-зону, infrastructure as a code та організували інтеграцію з іншими командами.

Зараз твоя посада має назву Director в напрямі Technology Solutions, розкажи докладніше про свої обов’язки?

Я є лідером центру компетенцій по хмарним технологіям у компанії. Тому я органічно прийшов до того, що перейшов із позиції системного архітектора на позицію директора. Це пов’язано насамперед із великою відповідальністю, а також це дає більше впливу та дає змогу самостійно приймати певні рішення. Можу сказати, що моя позиція по обов’язках дорівнює позиції лідера архітекторів. Як я казав раніше, я займаюсь центром компетенцій, працюю на проєкті, провожу pre-sale активності, допомагаю із влаштуванням інженерів на проєкти, займаюсь менторингом нових системних архітекторів.

Як влаштований центр компетенцій по хмарним технологіям в EPAM?

Він виконує як стандартні функції, такі як навчання та сертифікації для спеціалістів, так і більш широкі — професійне зростання та матриці компетенцій. Наприклад, я повністю відповідаю за напрям системної архітектури. Тобто — за опис позицій, необхідні навички, асесменти, менторська програма, внутрішня спільнота та, звичайно, навчання та сертифікації. Зараз я також залучений у процес перегляду DevOps SRE (Site Reliability Engineering). Узяв на себе організацію робочої групи.

З великих досягнень також хочу виділити створення програми Cloud Excellence. Це програма для навчання інженерів, які ніколи не працювали з хмарними технологіями, або які вже мають певний досвід, але їм не вистачає знань із цього напряму.

Розкажи докладніше про свою співпрацю з Amazon

Коли почалося повномасштабне вторгнення у 2022 році, відбувалося також руйнування нашої інфраструктури, у тому числі й вищих навчальних закладів. Тож я погодив виділення бюджету на перенесення даних до сховищ Amazon Web Services, який своєю чергою теж виділив нам кредити для того, щоб ми могли безкоштовно їх хостити. Тож інженери EPAM допомогли із міграцією всієї інфраструктури університетів — від бібліотек до рішень для

дистанційного навчання. Після міграції віртуальна інфраструктура вишів доступна для студентів із будь-якої точки світу. Ця ініціатива навіть здобула перемогу в номінації «Найкраща некомерційна ініціатива, яка сприяє розвитку ІТ-галузі» першої премії DOU 2023.

Через деякий час компанія Amazon запропонувала нам узяти участь у програмі ITSkills4U, спонсором якої є, власне, Amazon і яка передбачає навчання для українців хмарним технологіям. Ми разом запустили це спочатку в Польщі, а потім стала доступна для всіх українців. Для того щоб мати можливість проводити навчання за стандартами та по матеріалам AWS, EPAM отримав офіційний статус — AWS Training Partner. Це дуже розширило спектр нашої співпраці. Власне я є партнером від компанії EPAM та відповідаю за взаємодію з найбільшим хмарним провайдером.

Якщо казати про інші типи взаємодії з Amazon, то ми організовуємо спільні події з Amazon, а також готуємо амбасадорів. Це ті люди, які популяризують користування саме цим сервісом.

Окрім цього EPAM має підписаний стратегічний договір з Amazon (EPAM and AWS SCA), а також є AWS Premier Tier Services Partners. Тому взаємодія стала ширшою та включає в себе певну кількість домовленостей, таких як кількість наявних сертифікованих і нових сертифікованих спеціалістів, відкриття компетенцій. Як раз цим я і займаюсь.

Для того, щоб EPAM-еру податися на навчання чи сертифікацію від Amazon, потрібно звернутися до свого people-менеджера та отримати погодження. Компанія повністю компенсує здачу сертифікації. Єдиною умовою є те, що колега має асоціювати свій сертифікат із компанією. Є інший шлях — узяти участь у відповідному навчанні й після цього отримати ваучер на здачу сертифікації. Це також повністю безплатно для інженера. У нас є ціла команда, яка координує ці процеси. Користь від сертифікації для самого спеціаліста в тому, що це є підтвердженням його компетентності в певних темах. Підкреслю, що екзамени, які попередньо складають інженери, досить складні, тож їх можна успішно пройти, лише маючи відповідні знання. Звичайно, такий спеціаліст стає більш затребуваним на ринку праці.

Є ще один момент, яким я пишаюся — отримання декількох нагород від CloudX. Ці нагороди відзначають інновацію та відмінність та вшановують кращі компанії, продукти та послуги в галузі хмарних технологій.

Розкажи про свій досвід публічних виступів. Що тебе мотивує виступати?

Насамперед зізнаюсь чесно, що не був спікером на зовнішніх подіях уже майже два роки. Але до цього досить часто брав участь у різних онлайн- та офлайн-заходах та навіть їздив із доповідями по різних містах. Також маю досвід викладання курсів у Lviv IT School. Я розповідав студентам про перехід від адміністрування до

DevOps-інжинірингу. Можу сказати, що виступаючи в ролі спікера ви можете систематизувати свої власні знання. Готуючи презентацію до виступу, ви маєте підготувати зв’язані між собою та об’єднані певним контекстом слайди. Також я люблю розповідати якісь випадки із практики, такі історії зазвичай дуже цікаві глядачам. Моя ціль — поділитись, а можливо, й обмінятися досвідом з іншими спеціалістами та показати, наскільки світ IT широкий та різноманітний. Також, публічні виступи вчать бути гнучким та адаптуватися під потреби аудиторії, розвивають емоціональний інтелект, навчають імпровізації та навіть у певному сенсі допомагають побороти синдром самозванця.

Мені б хотілося більше залучати свою команду до участі в подіях, тому що це надзвичайно досвідчені спеціалісти, яким точно є чим поділитись.

Поділися своїми професійними планами на цей рік

Я працюю над збільшенням своєї команди. Також я планую розвивати архітекторів, та приділяю особливу увагу спеціалістам, які переходять із другого рівня архітектури на третій. Ще я хочу організувати процеси для того, щоб моя команда ділилася своїм досвідом з іншими інженерами.

З технологічної точки зори я планую «вирощувати» нові додаткові продукти, які зможуть допомогти нашим клієнтам реалізувати їхні бізнес-цілі.

Чи є в тебе плани на власне навчання?

Так, я постійно стараюся здобувати нові навички. Зараз я більш залучений у різні бізнес-процеси, тож і навчання обираю відповідне. Я цікавлюся психологією, це допомагає мені бути більш результативним у веденні перемовин та загалом у комунікації з людьми. Зараз читаю книгу із назвою «Як спілкуватися з психами». На мою думку, дуже цікава та корисна.

Також я готуюся до сертифікації. Насправді я мав її скласти раніше та, на жаль, маю обмежену кількість часу, тож намагаюсь розставляти пріоритети.

Поділись, будь ласка, як ти керуєш своїм часом?

У якийсь момент, коли я перестав усе встигати, я зробив паузу і вирішив подумати про те, як було б правильно вчинити. Тож я почав багато делегувати. Я працюю з досвідченими спеціалістами, тож у мене немає потреби контролювати їх та перевіряти те, що вони роблять. Усі свої справи я вношу в календар — і робочі, й особисті. Також я намагаюся не працювати після сьомої вечора, але, на жаль, іноді це неможливо. Тож чи керую я своїм часом? Іноді — так, іноді — ні. Але завдяки делегуванню та пріоритизації я багато чого встигаю.

Чим ти займаєшся окрім роботи? Можливо маєш хобі?

Так, у нас із дитиною є спільне хобі — це Remote Control Cars. Це моделі машин, які мають розмір один до десяти зі справжніми аналогами. Ми їх збираємо та ремонтуємо. А потім мій син бере участь у тематичних змаганнях. На сьогодні маємо вже п’ять таких машинок.

Ще ми із сім’єю часто гуляємо в парках чи в лісі, а іноді збираємо Лего. Я завжди високо ціную цей час проведений із родиною, бо це допомагає перезавантажитись, зарядитися позитивними емоціями та залишатися продуктивним в інших сферах життя.

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк