Пропустити навігацію EPAM

Антон Ісаєв, Systems Architect в EPAM: про навчання та викладання, кар’єрні виклики та лайфхаки під час складання сертифікацій

Антон Ісаєв

Systems Architect
Фокус на рості
  • DevOps
  • Solution Architecture
  • Career Tips

У цій статті Антон розповів про свій кар’єрний шлях, виклики, з якими стикався на цьому шляху, любов до навчання та викладання, а також поділився цікавим досвідом складання сертифікацій.

Антон, розкажи, будь ласка, із чого почалася твоя співпраця з EPAM? І який досвід ти мав на той момент?

Почну з того, що я завжди був людиною з різносторонніми інтересами. Тому працювати почав ще під час навчання в університеті. Моєю першою роботою була посада чергового менеджера в центрі сертифікації ключів (ЦСК), де я займався підтримкою користувачів. Це була відповідальна робота, що вимагала ретельної підготовки, зокрема, обов’язкового складання додаткових іспитів у Службі безпеки України (СБУ). Мої робочі зміни були нічними, що дозволяло зручно поєднувати роботу з денним навчанням. На старших курсах я влаштувався в інтернет-магазин, де займався налаштуванням і продажем ноутбуків. Після закінчення університету я вступив до аспірантури, але не закінчив її. Зараз маю бажання відновити навчання.

Також я викладав в університеті, але ця діяльність не надто припала мені до душі через політичні конфлікти й загалом через заангажованість освітньої сфери, оскільки в той час я активно цікавився політикою та навіть балотувався до міської ради в складі однієї із політичних сил. Проте, викладацька діяльність мені подобалася і подобається досі, тому після цього досвіду я протягом п’яти років викладав основи Linux у центрі сертифікації Quantor V у Харкові. Де моїми студентами здебільшого були мої колеги-викладачі та здобувачі IT-освіти.

Після завершення роботи в аспірантурі, я почав працювати системним адміністратором у маркетинговій компанії. Згодом ця компанія розділилася на дві частини, і для однієї з них я розробив IT-інфраструктуру для фронт-офісу та бек-офісу з контакт-центром. Так я став керівником IT-відділу. Коли все було налагоджено, я не захотів залишатися на посаді, яка передбачала переважно підтримання наявної інфраструктури. Тому вирішив змінити місце роботи та перейшовши до компанії, яка займалася нафтопереробкою. Там я, спираючись на свій досвід, організував якісну роботу контакт-центру та облаштував гібридну IT-інфраструктуру на базі платформи Google Cloud Platform (GCP). Цей проєкт був особливо цікавим на етапах планування та реалізації.

Після цього я працював ще в кількох компаніях, де займався розбудовою інфраструктури та формуванням команди, але фактично виступав у ролі запрошеного архітектора, а не керівника.

У той час я відвідав конференцію, організовану EPAM, присвячену хмарним обчисленням, і зацікавився досвідом, який можна було перейняти у фахівців компанії. Під час спілкування з менеджерами напряму, вони, дізнавшись про мій досвід, запропонували приєднатися до хмарного інфраструктурного проєкту в ролі DevOps-інженера. Моєю мотивацією було саме навчання в досвідченіших інженерів, яких у компанії чимало. До цього я мав управлінський досвід і здобував професійні навички самостійно — відвідував конференції, читав, навчався. Проте завжди відчувалася нестача експертизи, а самостійне її отримання було досить витратним з огляду на час і кошти. Тим більше без можливості безпосереднього застосування цих знань.

Мені сподобалося працювати в компанії — тут величезна кількість досвідчених фахівців із різних напрямів, об’єднаних у межах одного підрозділу. Це дозволяє не лише легко отримати консультацію в загальному чаті чи особисто, але й дає чітке розуміння подальших кроків у кар’єрному розвитку. Тож я почав здобувати нові навички та знання і зараз обіймаю посаду системного архітектора, а також керую командою системних інженерів.

Що стосується викладацької діяльності, то я залучений до навчання дітей в ігровій формі в рамках внутрішньої програми eKids. А також викладаю курси «Основи Linux», «DevOps Basic», «DevOps Advance» у комп’ютерній школі Hillel. Брав участь у підготовці магістерської програми для українських університетів. Наразі я є запрошеним лектором навчальної програми EPAM для Узбекистану в рамках університету ITPU, де викладаю два курси: «Linux Basic» та «Cloud Computing».

Розкажи детальніше про свої ролі в EPAM — чим саме ти зараз займаєшся, маючи такий різноманітний досвід?

Зараз основний мій проєкт — це EPAM Cloud. Я працюю з ним із того моменту, коли приєднався до компанії у 2017 році. За цей час він зазнав певних ідеологічних змін, але він досі є продуктом компанії та пріоритетним напрямом. У рамках роботи на цьому проєкті я брав участь у пресейл-активностях, спілкувався із замовниками та допомагав будувати хмарні середовища та системи керування ними. У такий спосіб я здобув досвід консалтингу. Згодом я почав займатися напрямом Security на цьому ж проєкті, оскільки раніше мав із цим справу й мав відповідні знання. І, з огляду на все вище згадане, я використовую свою експертизу в рамках загального сервісу консалтингу в організації.

Наразі я займаюсь виводом продуктів EPAM на маркетплейс від Amazon. Я є AWS-амбасадором і виступаю на подіях, присвячених хмарним обчисленням.

ПРИЄДНУЙСЯ ДО НАШОЇ КОМАНДИ

Які в тебе подальші плани для професійного розвитку?

Однозначно я планую далі навчатися. Я люблю цей процес, тож завжди планую для себе опанувати новий напрям за рік. Наприклад, попередні декілька років я витратив на отримання сертифікацій від Google, Azure та Amazon.

Ще я зрозумів для себе, що люблю «виклики» — побудувати щось із нуля, налаштувати сервіси, налагодити роботу команди. Коли робота вимагає лише підтримання та стабільності, мені стає нецікаво.

Планую пройти курс по Kubernetes, який я придбав ще минулого року під час Black Friday та продовжувати отримувати сертифікації в напрямі Security.

Розкажи про свій підхід до навчання та про те, які інструменти ти для цього використовуєш?

Зізнаюся, що маю не зовсім традиційний підхід до навчання. По-перше, я прихильник платного навчання. Раніше я оплачував підписку на Linkedin-навчання (доки він був Lynda). Мені подобається цей портал своєю зручністю та кількістю корисної інформації. Маю навіть улюблених авторів курсів. Наприклад, Kevin Wallace та Grant McWilliams. Ще можу порадити курс по Google від Coursera — цікавий матеріал, який легко засвоїти, що своєю чергою дає змогу пройти відповідну сертифікацію на тому ж порталі.

Також я сам оплачував собі всі сертифікації, не зважаючи на те, що таку можливість пропонує компанія. Якщо компенсація можлива, то це гарний бонус, якщо — ні, то я мотивую себе тим, що роблю внесок у свої знання. У цьому сенсі я не люблю перед кимось звітувати й мені більше до вподоби складати іспити у своєму темпі.

Також я, як викладач і ментор, хотів би порадити всім, хто чомусь навчається і хоче розібратися в матеріалі, завжди опрацьовувати одну й ту саму тему тричі. Так працює наш мозок. Це допоможе вам точно засвоїти та опанувати інформацію. Наведу приклад: ви можете прослухати лекцію на курсі українською, потім вивчити цю ж тему на якомусь іншому, англомовному ресурсі, а потім ще подивитись якесь відео чи почитати статтю, де ця ж тема розкрита іншими словами. У такий спосіб ви будете мати змогу розглянути матеріал із різних сторін і точно його зрозумієте й запам’ятаєте. Саме такий підхід я використовую під час власного навчання та викладання.

Що стосується книжок, то тут я за вибірковий підхід — є декілька книжок, які справді актуальні та мають практичну цінність, здебільшого їх публікує видавництво O'Reilly. До речі, компанія EPAM по запиту надає доступ до бібліотеки O'Reilly на два місяці, рекомендую колегам скористатися цією можливістю.

З основ однозначно варто починати «Сучасні операційні системи» автора Ендрю Таненбаума.

Але, на жаль, часто буває, що поки книга буде видана, інформація може стати неактуальною, тому перше, що я рекомендую студентам, заходити на офіційні сайти та читати документацію конкретного продукту, щоб у чомусь розібратися.

Чи виступаєш ти в ролі спікера на подіях і чи є в тебе бажання розвиватися в цьому напрямі?

Так, бажання точно є. Поки що я виступаю на зовнішніх і внутрішніх подіях, які організовує EPAM. У майбутньому хотів би виступити й на якихось великих всесвітньовідомих конференціях. Наразі я маю таку нагоду, виконуючи роль AWS-амбасадора.

Як учасник я теж люблю брати участь у цікавих подіях, де виступають відомі спікери з моєї професійної галузі. Раджу всім виділяти на це бюджет і час та відвідувати цікаві події, на яких ви можете здобути корисну для себе інформацію.

Поділися ще, будь ласка, своїм досвідом отримання сертифікацій? Що стало мотивацією та як ти готувався до іспитів?

Перший сертифікат, CCNA від Cisco, я отримав ще під час навчання в університеті. Два роки підготовки до іспиту дали мені відчуття, що я пройшов довгий шлях і отримав цей сертифікат як заслужену винагороду. Це і стало моєю мотивацією.

Потім я здобув усі сертифікації, що відповідали моїй спеціалізації мережевого інженера. Завдяки ґрунтовній базі, я отримував їх досить швидко після коротких курсів або тренінгів.

Наступним напрямом моїх сертифікацій став Cloud. Я почав з Amazon, але ці сертифікати отримав останніми. Перед цим були Google та Azure. Власне, моя порада тим, хто вивчає хмарні сервіси та планує отримувати сертифікації: почніть з Azure AZ-900. По-перше, ваучер на складання цього іспиту можна отримати просто за відвідування будь-якої події від Azure, причому нескінченну кількість разів. По-друге, перша сертифікація зазвичай дається важче через брак досвіду складання іспитів, тож це гарна можливість потренуватися, отримуючи безкоштовні ваучери. По-третє, платформа для складання цього іспиту така сама, як і для складання Amazon-сертифікацій (Pearson Vue), тому це гарна нагода ознайомитися з нею та навчитися взаємодіяти.

Моя наступна порада — отримати сертифікат AWS Certified Solutions Architect — Associate. Це досить легко, але ви отримаєте повне розуміння того, як працює Cloud.

Також рекомендую отримати сертифікації від Google — це мої улюблені іспити через інтерфейс платформи та підхід до підготовки. План навчання від Coursera дуже зручний, вимагає від вас тільки ваш час і дає можливість отримувати практичні завдання на зручній платформі. І головне, якщо ви успішно завершуєте план навчання впродовж 7 днів, то вам не доведеться оплачувати підписку. Особливу увагу зверніть на два напрями, які є взаємодоповнюючими — Engineer Professional та Architect Professional. перший включає п’ять курсів із Cloud та один курс, який є підготовкою до іспиту на роль Cloud-інженера, другий — ті самі п’ять курсів та курс з Kuberneties, а також підготовку до іспиту на позицію Cloud-архітектора.

Поділюся ще одним лайфхаком, актуальним для тих, хто не володіє англійською на рівні носія. Під час складання сертифікацій Amazon та Azure ви маєте тридцять додаткових хвилин на іспит. Щоб їх отримати, потрібно написати запит на платформі Pearson Vue (для Azure) або відмітити це в особистому кабінеті (для Amazon). Це дуже допомагає, оскільки матеріалу на деяких іспитах дуже багато, і для його опанування потрібен додатковий час.

Щоб визначитися, які сертифікації відповідають вашим цілям, оберіть свій вектор професійного розвитку та зрозумійте потреби вашого роботодавця або замовника. Але я б рекомендував обов’язково мати сертифікат одного з хмарних провайдерів. Не потрібно прагнути опанувати все, але вивчати та розбиратися в усьому потрібно, щоб зрозуміти, що цікаво й потрібно саме вам. Якщо ви новачок, оберіть для себе улюблені інструменти та отримайте відповідні сертифікації. Тоді ви завжди зможете знайти вакансію під опановані інструменти.

Що б ти назвав найбільшим викликом у своїй кар’єрі?

Тут, мабуть, згадаю свій досвід побудови IT-інфраструктури для нафтопереробної компанії. Там для мене було багато нового, із чим я не стикався раніше. Довелося вивчати нову інформацію та враховувати багато аспектів цього виробництва. У цьому мені допоміг COBIT 5 (Control Objectives for Information and Related Technologies) — це фреймворк (набір принципів та рекомендацій), розроблений ISACA, який надає комплексний підхід до управління та контролю корпоративних IT-систем. Він допомагає організаціям забезпечити відповідність IT-стратегії бізнес-цілям, ефективно управляти ризиками. Дуже раджу тим, хто починає працювати з новою для себе сферою бізнесу та має задачу імплементувати ІТ, оскільки там усе детально описано, тож можна скористатися підказками.

Як ти залишаєшся продуктивним та відновлюєш енергію для своєї діяльності?

Мені допомагає перемикання між різними видами діяльності. Наприклад, зараз це перемикання між роботою та викладанням. Це дві абсолютно різні сфери моїх інтересів, які взаємно доповнюють одна одну. Коли я готуюся до лекцій, іноді повністю відволікаюся від робочих завдань, шукаю матеріал, оновлюю свої знання, а іноді наводжу студентам актуальні приклади з робочих буднів.

Також іноді допомагає зосередитися на чомусь, що на перший погляд здається не дуже релевантним. Часто це підштовхує до нових думок та спонукає вивчити або опанувати щось нове, дає мотивацію заглибитися в нову цікаву тему та відволіктися від повсякденної діяльності.

Як би дивно це звучало, навчанню допомагають і комп’ютерні ігри за тим самим принципом. Якщо ви слухаєте лекцію вже вдруге чи втретє, граючи водночас на другому моніторі в якусь, наприклад, економічну стратегію, яка не вимагає особливої уваги до тексту, це допомагає засвоїти великий об’єм контенту. А тести після кожної теми дозволяють повернути увагу до матеріалу. На жаль, це було актуальнішим до початку повномасштабного вторгнення. У будь-якому разі, перемикання уваги — це чудовий психологічний інструмент, який сприяє продуктивному навчанню та роботі.

Те саме стосується спорту, бігова доріжка або силові вправи чудово поєднуються із лекцією в навушниках.

Підписатися на новини

Чудово! Ми вже готуємо добірку актуальних новин для вас :)

Вибачте, щось пішло не так. Будь ласка, спробуйте ще раз.

* Обов'язкові поля

*Будь ласка, заповніть обов’язкові поля

Вакансії EPAM Ukraine у Київ | Львів | Харків | Дніпро | Вінниця | Івано-Франківськ | Одеса | Чернівці | Хмельницький | Рівне | Ужгород | Тернопіль | Луцьк за напрямком Java | JavaScript | .NET | DevOps | Experience Design | Software Testing | Business Analysis | Python| Big Data | Mobile | Solution Architect | Ruby on Rails у містах за напрямком Java вакансії Київ | Java вакансії Харків | Java вакансії Львів | Java вакансії Вінниця | Java вакансії Одеса | Java вакансії Івано-Франківськ | Java вакансії Чернівці | Java вакансії Хмельницький | Java вакансії Рівне | Java вакансії Ужгород | Java вакансії Тернопіль | Java вакансії Луцьк | JavaScript вакансії Київ | JavaScript вакансії Харків | JavaScript вакансії Львів | JavaScript вакансії Вінниця | JavaScript вакансії Одеса | JavaScript вакансії Івано-Франківськ | JavaScript вакансії Чернівці | JavaScript вакансії Хмельницький | JavaScript вакансії Рівне | JavaScript вакансії Ужгород | JavaScript вакансії Тернопіль | JavaScript вакансії Луцьк | DevOps вакансії Київ | DevOps вакансії Харків | DevOps вакансії Львів | DevOps вакансії Вінниця | DevOps вакансії Одеса | DevOps вакансії Івано-Франківськ | DevOps вакансії Чернівці | DevOps вакансії Хмельницький | DevOps вакансії Рівне | DevOps вакансії Ужгород | DevOps вакансії Тернопіль | DevOps вакансії Луцьк